Фізичних осіб оголошуватимуть банкрутами?

П'ятниця, 1 травня 2009, 11:43

Через неспроможність сплачувати банківські кредити Верховна Рада пропонує законодавчо запровадити процедуру банкрутства фізичних осіб.

Такий механізм вже існує в Італії, Англії, США, а в Україні нині оголосити банкрутом можна лише юридичну особу чи фізичну особу-підприємця, пише Deutsche Welle.

Однак криза довела неспроможність звичайних людей платити кредитні зобов'язання.

Тому у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який би створив можливість оголошувати банкрутами також фізичних осіб.

Реклама:

Правник міжнародної юридичної компанії Маркіян Мальський переконаний: якщо цей закон буде ухвалений, Україна вмить перетвориться на країну суцільних банкротів.

Адже через слабку економіку в умовах кризи люди неплатоспроможні, а подібна норма не стимулюватиме до пошуку виходів із скрутного становища, а буде шансом уникнути відповідальності.

"Не можна виключити того, що будуть спроби шахрайства: братимуть кредити на інших осіб за чужими паспортами і намагатимуться визнати їх банкрутами, і навіть уже померлих осіб", - каже Мальський.

Він вважає цей законопроект надто поверховим і сирим. Особливо в часи економічної кризи, коли масове невиконання кредитних зобов'язань може призвести до колапсу банківської системи.

З цим погоджуються і в Асоціації українських банків. Там наголошують: замість того, щоб вигадувати для людей різні схеми ухиляння від кредитних зобов'язань, влада має запропонувати своїм громадянам реальні можливості отримати роботу, гідну зарплатню.

Заступник голови Асоціації українських банків Володимир Бондар наголошує, що їхня організація надала владі свої пропозиції щодо платоспроможності як позичальника, так і кредитора.

"Та система, яка нині діє, ставить у безвихідь позичальника, який не може повертати борг. На нього тиснуть колектори, банки й усі інші. А з іншого боку, зробити його взагалі безвідповідальним - це теж неправильно", - наголошує Бондар.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!