Експортерам доведеться продавати половину валютної виручки?

Четвер, 9 квітня 2009, 18:19

Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту ввести обов'язковий продаж 50% валютного виторгу експортерами.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації українських банків, повідомляє агентство "Українські новини". 

"Комітет вирішив винести законопроект (№3585) з урахуванням поправок і пропозицій на розгляд парламенту в другому читанні", - сказано в повідомленні.

Цей законопроект передбачає, серед іншого, жорсткість вимог щодо строку повернення валютного виторгу в Україну після експорту товарів і послуг з 180 днів до 90 днів, а також введення спрощеного порядку рефінансування банків для підтримки їхньої поточної ліквідності.

Реклама:

АУБ зазначає, що комітет урахував пропозиції асоціації щодо продовження до 2013 року мораторію на оподатковування доходів від депозитів, щодо вдосконалення порядку формування банками страхових резервів у податковому обліку, спрощеного списання безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів.

"Крім цього, враховано пропозиції АУБ щодо визначення мінімального розміру капіталу в національній валюті й збереження за банками дозволів НБУ на здійснення певних видів операцій за умови ведення ними беззбиткової діяльності й виконання нормативу адекватності капіталу", - сказано в повідомленні.

За оцінками АУБ, законопроект №3585 буде внесений на розгляд Ради в другому читанні найближчим часом.

19 лютого Рада прийняла цей законопроект (автор - депутат Юрій Полунєєв від фракції Блоку Юлії Тимошенко) у першому читанні.

З 1 квітня 2005 року Кабінет міністрів і Національний банк скасували обов'язковий продаж 50% валютного виторгу експортерами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: