"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ відмовився показати доходи банків

Четвер, 9 квітня 2009, 14:47

Національний банк (НБУ) за підсумками березня відмовився від оприлюднення на своєму веб-сайті оперативних даних про сукупні доходи та витрати банківської системи.

Про це повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Круглик заявив, що таке рішення прийнято з метою більш об'єктивного інформування громадськості про діяльність банків.

"Прийнято свідоме рішення відмовитися від оприлюднення оперативних даних, щоб не орієнтувати населення на некоректні показники", - сказав він.

Директор департаменту пояснив, що у зв'язку з особливостями бухгалтерського обліку оперативні дані про доходи та витрати (що формуються на підставі щоденних балансів кредитно-фінансових установ) суттєво відрізняються від підсумкових значень.

За словами Круглика, підсумкові дані про доходи та витрати банків, можливо, будуть оприлюднені НБУ після 20 квітня.

Раніше проти оприлюднення цих даних виступала Асоціація українських банків, яка вважає їх некоректними через недоліки системи обліку.

Як повідомлялося, НБУ на початку 2009 року відмовився від оприлюднення оперативного показника чистого прибутку банків, що розраховується як перевищення доходів над витратами за вирахуванням сформованих резервів та сплаченого податку на прибуток.

Сукупні доходи банків України у січні-лютому 2009 року склали 26 млрд. грн., що на 81% більше, ніж за аналогічний період 2008 року (14,4 млрд. грн.).

Сукупні витрати банків за цей період склали 24 млрд грн, що на 95% більше, ніж за січень-лютий минулого року (12,3 млрд. грн.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: