Збільшення акцизу може вбити спиртову галузь

Вівторок, 7 квітня 2009, 15:33 -

Ухвалений у парламенті закон, який передбачає суттєве збільшення ставок акцизного збору на спирт етиловий вже з 1 липня 2009 року до 34 гривень за 1 літр 100% спирту етилового (на 58%), буде мати негативні наслідки для України.

Про це заявив на прес-конференції у вівторок почесний президент ГК "ОЛІМП" Павло Климець.

За його словами, закон має на меті збільшення надходжень до держбюджету від лікеро-горілчаної галузі на 1 мільярд гривень, однак насправді від рішення про підвищення акцизу країна більше втратить ніж отримає.

"Зменшаться обсяги надходжень таких потрібних доларів - минулого року галузь експортувала продукції  на 220 млн. доларів, галузь втратить шанс відвойувати світові ринки", - зазначив він.

Реклама:

За словами Климця, падіння виробництва у виробників горілки, які споживають 97% продукції спиртової галузі (практично збанкрутілої державної монополії), остаточно знищить спиртовиків.

"Бюджет, насправді, недоотримає близько 1 млрд. гривень. Минулого року в галузі був спад - це коли доводиться "затягувати пасок". Зараз в галузі як і в країні криза - це вже коли немає навіть штанів", - додав він.

Виробники лікеро-горілчаної продукції прогнозують, що внаслідок падіння купівельної спроможності населення, проблем з обіговими коштами, та збільшенням ставки акцизного збору до 34 гривень (ставка зросте на 58%) виробництво легальної продукції впаде на 53-90%. 2-3 місяці підприємства змушені будуть стояти.

Внаслідок падіння внутрішньої реалізації і відповідно прибутковості галузі українські компанії-експортери горілки не зможуть проводити активну експансію на зовнішні ринки алкоголю, і втратять вже завойовані позиції.

Падіння виробництва спирту автоматично спричинить падіння внутрішнього попиту на зерно, яке є базовою сировиною для виробництва спирту. Тим самим попит на внутрішньому ринку впаде на 3-5%, що викличе ще більше падіння цін та втрату рентабельності для сільгоспвиробників зерна.

Крім того, більш як 50 тисяч людей, які працюють у галузі, залишаться без роботи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: