"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через Україну до Європи пройшла лише половина від запланованого газу

Вівторок, 7 квітня 2009, 13:06

Транзит природного газу через територію України в країни Європи у січні-березні 2009 року склав 16,4 млрд. кубометрів при плані 28,4 млрд. кубометрів.

Про це сказав керівник прес-центру Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Валентин Землянський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Тенденція до скорочення споживання і зниження обсягів споживання простежується не тільки в Україні та Росії, але і в Європі загалом. За оперативними даними, з транзиту газу в Європу з першого кварталу, який повинен був скласти 28,4 млрд. кубів, транспортовано 16,4 млрд. кубів", - сказав він.

Землянський таким чином відповів на запитання про причини скорочення Україною закупівель природного газу в Росії в середньому удвічі порівняно з планом.

Реклама:

Як повідомлялося, українська сторона раніше офіційно заявляла, що зацікавлена в скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд. кубометрів до 33 млрд. кубометрів.

Зокрема, на січень "Нафтогаз України" законтрактував 1 млрд. кубометрів газу, але відібрав лише 549 млн. кубометрів, в лютому - близько 1,1 млрд. кубометрів з запланованих 2 млрд. кубометрів, у березні - близько 0,95 млрд. кубометрів при плані 2 млрд. кубометрів.

Обсяг транзиту природного газу згідно з підписаними в січні цього року газовими угодами у 2009 році повинен скласти 120,08 млрд. кубометрів, у тому числі у другому кварталі - 29,8 млрд. кубометрів, третьому - 26,6 млрд. кубометрів і четвертому - 32,1 млрд. кубометрів.

Передбачалося, що в другому кварталі цього року "Газпром" збільшить поставки газу "Нафтогазу" до 10,5 млрд. кубометрів, третьому - до 12 млрд. кубометрів, четвертому - до 12,5 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!