Ціни на "лоу-кост" злетіли

Вівторок, 7 квітня 2009, 12:05

Лоу-кост авіакомпанія Wizz Air, яка вийшла на український ринок 9 місяців назад, відмовляється від демпінгу.

За інформацією газети "Дело", перевізник різко підвищив ціни на свої послуги.

Раніше середня вартість перельоту в одну сторону на внутрішніх рейсах складала 79 гривень без податків і зборів. Тепер вона зросла до 149 гривень.

Крім того, компанія ввела додаткові надбавки при оплаті квитків. Збір за послугу при оплаті пластиковою карткою виріс в півтора рази - до 50 гривень.

Реклама:

Також додаткові 25 гривень доведеться викласти клієнтам, які перераховують гроші через банк.

Перевезення багажу теж подорожчає. Замість 74 гривень пасажиру за провіз валізи доведеться заплатити 100 гривень.

Фактично ціни Wizz Air зрівнялися з тарифами інших перевізників. Наприклад, вартість квитка в обидва кінці по самому популярному маршрутом Київ - Сімферополь влітку складе близько 1050 гривень.

Для порівняння, аналогічні пропозиції від "АероСвіту" і МАУ в цьому сезоні складуть 1070 і 1510 гривень відповідно.

З приходом Wizz Air в Україну в травні минулого року міністр транспорту і зв'язку Йосип Вінський заявляв, що тепер літати можна буде в 2-3 рази дешевше.

Спочатку заявлена компанією середня вартість квитка до 79 гривень справді виправдовувала надії пасажирів, але не конкурентів.

Адже така тарифна політика фактично була демпінгом, спрямованим проти найбільших українських авіакомпаній - "АероСвіт" і МАУ.

Тепер же Wizz Air підвищує вартість не тільки внутрішніх, але й закордонних перельотів, які він фактично відкрив на початку цього року.

"Не можна сказати, що ми піднімаємо ціни - ми корегуємо їх у зв'язку зі зростанням курсу долара та аеропортових зборів", - пояснює керівник проектів компанії PBN Христина Косоноцька, що представляє інтереси Wizz Air Ukraine.

Директор Центру економічного та політичного аналізу Олександр Кава пояснює, що в доларовому еквіваленті ціни на обслуговування в аеропортах залишилися колишніми.

При обліку девальвації гривні ціни на обслуговування за кордоном для українських перевізників дійсно змінилися пропорційно росту курсу долара і євро.

Експерти та учасники ринку стверджують, що підвищення тарифів у Wizz Air було цілком передбачувано.

"У компанії проходить початковий етап, коли вони приваблювали пасажирів на ринку, і зараз вони починають переходити на більш реальні тарифи", - коментує Олександр Кава.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: