"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Населення втратило інтерес до долара

Вівторок, 7 квітня 2009, 09:03

У березні чистий попит на іноземну валюту знизився в 2,6 рази, до 567 млн. дол., а обсяг продажу валюти НБУ з резервів скоротився більш ніж на третину.

Економісти пояснюють таку динаміку зниженням доходів населення та діями НБУ, але стабілізація ситуації може бути тимчасовою через необхідність банків повертати зовнішні борги, пише видання "Комерсант-Україна".

Ажіотажний попит населення на готівкову валюту в березні різко скоротився. У порівнянні з лютим, коли фізичні особи купили на 1,4246 млрд. дол. більше іноземної валюти, ніж продали, у березні чистий попит на готівкову валютузнизився в 2,6 рази.

Таким чином, негативне сальдо на готівковому ринку скоротилося до 567 млн. дол. Це відбулося в основному завдяки різкому скороченню обсягу валюти, купленої населенням у банків, - на 702,2 млн. дол.

Майже 36,6% цієї суми населення купило на шести валютних аукціонах НБУ для погашення валютних кредитів - 254,5 млн. дол. і 1,8 млн. євро. Це дозволило НБУ скоротити обсяг проданої валюти в березні на 37,7% - з 1,729 млрд. дол. у лютому до 1,077 млрд. дол., задовольнивши валютні потреби фізичних та юридичних осіб у пропорції один до трьох.

Зниження попиту зміцнило готівковий курс гривні на 2,2%, міжбанківський - на 1,7%.

Зниження попиту на валюту експерти пояснюють скороченням доходів населення.

"Восени люди активно вилучали з банків депозити, велика частина іх переказу в іноземній валюті. Через кризу у людей зменшилися доходи, і сьогодні в них уже майже немає вільної гривні для купівлі валюти", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Ефективними були і дії НБУ, визнають банкіри.

"У березні ми бачимо коливання курсу долара в діапазоні 8,2-8,4 грн./дол. Нацбанк почав проводити два рази на тиждень аукціони з продажу валюти для підтримки фізичних осіб, які мають валютні кредити. Ці заходи НБУ і стабілізація на ринку вселяють впевненість щодо подальшого курсу гривні, - говорить директор департаменту казначейства і фінансових інститутів "Індекс-банку" Антон Болдирєв.

Однак стабілізація ситуації може бути тимчасовим явищем, не виключають експерти.

"Після різких стрибків курсу до понад 9 грн./дол. Нацбанку вдалося погасити панічні настрої населення та зменшити ажіотажний попит на тверду валюту завдяки застосуванню адміністративних заходів до банків, а також несподівано ефективним валютним аукціонам", - відзначає начальник аналітичного відділу ІК Phoenix Capital Дмитро Романовіч.

Романовіч також додав, що застосовані НБУ адміністративні заходи із штучного зниження попиту на валюту з боку банків можуть зіграти "злий жарт".

Реклама:

"Замість поступової ревальвації гривні ми можемо знову побачити черговий різкий стрибок її девальвації, тому що у II-III кварталах в українських банків досить складний графік платежів по зовнішніх боргах. У цьому разі підвищення попиту на валюту з боку населення практично неминуче", - додав він .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: