"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР допоможе "Укрексімбанку"

Понеділок, 6 квітня 2009, 11:35

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) капіталізує державний банк "Укрексімбанк" на 250 млн. дол.

Отримання такого великого кредиту заспокоїть інвесторів, які очікують від "Укрексімбанку" погашення у квітні кредиту на 345 млн. дол., пише видання "Комерсант-Україна".

У п'ятницю ЄБРР оголосив про плани видати субординований кредит "Укрексімбанку" на 250 млн. дол., який буде зараховано в його капітал другого рівня.

Позику буде надано на 10 років "для підтримки капіталізації банку та залучення інвестицій в реальний сектор економіки".

В ЄБРР уточнили, що договір планується підписати в середині травня після його затвердження радою директорів ЄБРР та узгодження з Мінфіном і НБУ.

За даними Асоціації українських банків, на 1 березня "Укрексімбанк" займав 5 місце за активами (50,39 млрд. грн.) і 2 місце за капіталом (9,158 млрд. грн.). 100% банку належить Кабміну.

Держбанк став першою установою, яку ЄБРР погодився докапіталізувати в рамках підтримки українського фінансового сектору. Президент ЄБРР Томас Міров в лютому заявляв, що вкладе в Україну в 2009 році 1 млрд. дол., з яких 500-600 млн. дол. піде на придбання акцій банків і субординований кредит.

Багато "дочок" іноземних банків за допомогою субкредитів ЄБРР планували вирішити проблеми з ліквідністю.

"Укрексімбанк для нас дуже важливий, тому що обслуговує наші кредитні лінії (банк отримав 100 млн. дол. на енергозберігаючі програми), - заявив прес-аташе ЄБРР в Україні Антон Усов .- Можливо, у другій половині квітня буде оголошено про видачу кредитів ще декільком банкам, з якими зараз ведуться переговори".

Загальна запланована сума може бути збільшена за рахунок небанківських проектів.

Реклама:

"Зараз надходять результати аудиту банків, і, проаналізувавши їх, ми зможемо вирішити, наскільки швидко будемо рухатися далі", - додав аташе.

Банкіри вважають, що кредит буде виданий "Укрексімбанку" під держгарантії.

"Всі почали переговори з ЄБРР знаходяться на різних стадіях, - сказав голова правління банку" Форум "Ярослав Колесник .- Напевно, "Укрексімбанк" виявився першим тому, що є держбанком, у якого ризиків менше, ніж у будь-якого комерційного".

Банкіри припускають, що частиною домовленостей ЄБРР і Кабміну було оголошене 2 квітня збільшення капіталу "Укрексімбанку" на 649,99 млнж. грн. Таким чином, статутний капітал "Укрексімбанку" з грудня 2008 року збільшено на 5,349 млрд. грн. - до 7,413 млрд. грн.

"Це логічно підтримати держбанк, який може направити кошти на кредитування державних програм", - відзначив перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: