Telenor може втратити свої акції у "Вимпєлкомі"

Понеділок, 6 квітня 2009, 11:11

Компанії Telenor залишилося п'ять днів, щоб виплатити "Вимпєлком" 1,73 млрд. дол. за рішенням суду.

Інакше 29,9% "Вимпелкома" можуть бути продані з молотка, пише видання "Дело".

У п'ятницю Telenor повідомила, що отримала постанову про порушення виконавчого провадження за позовом, поданим рік тому офшором Farimex (називає себе власником 0,002% "Вимпєлкому").

У лютому 2009 року Восьмий арбітражний апеляційний суд Омска зобов'язав Telenor відшкодувати "Вимпєлкому" 1,73 млрд. дол. Цю суму, на думку суду, "Вимпєлком" недоотримав через те, що норвезький акціонер в 2004-2005 роках перешкоджав його виходу на Україну.

Реклама:

Єдине майно Telenor в Росії - 29,9% голосуючих акцій "Вимпєлкому". Дванадцятого березня судові пристава заарештували цей пакет, але, щоб продати його, і таким чином стягнути з норвежців гроші, вони повинні були повідомити Telenor про виконавче провадження.

У Росії повідомляти виявилося некого, стверджує юрист Дмитро Чорний, який представляє інтереси Farimex. Акції "Вимпєлкома" записані не на російський офіс Telenor, а на Telenor East. Розшукати представляючого цю компанію інтереси адвоката Григорія Чернишова, за словами представника Farimex, не вдалося.

Чернишов здивований: ні пристави, ні Farimex з ним не зв'язувалися. Тоді Farimex відправила постанову в Норвегії. У відповідності з процедурою місцеве міністерство юстиції та поліції 17 березня передало документи до окружного суду, але потім повернув їх, щоб перевірити, чи відповідають вони норвезьким законам, пояснила прес-секретар міністерства Пія Ерікстад.

У підсумку суд отримав документи 1 квітня і, за словами його консультанта Інгрід Магдалени Егеберг, передав їх судовому приставу.

В понеділок Telenor подасть в московський арбітражний суд клопотання про призупинення виконавчого провадження, обіцяє Чернишов.

Якщо це не допоможе, то у Telenor буде п'ять робочих днів (починаючи з сьогоднішнього), щоб заплатити необхідні 1,73 млрд. дол. Інакше майно відповідача почнуть готувати до продажу, а сума претензій збільшиться на 7% (комісійний збір на користь судових приставив), переповідає положення закону про виконавче провадження партнер адвокатського бюро "Джон, Тайнер і партнери" Валерій Тутихін.

Акції публічних компанії повинні продаватися на біржі за ціною не нижче середньозваженої за останню годину торгів попереднього дня, говорить він. Якщо за два місяці покупців не знайдеться, акції запропонують стягувачу. Юрист Farimex сподівається, що Telenor добровільно виконає рішення.

"Але Telenor не має наміру здійснювати вимоги, засновані на незаконному рішенні суду", - заявив її виконавчий віце-президент Ян Едвард Тігесен.

За його словами, продаж акцій "Вимпєлкому" норвежці будуть розцінювати як крадіжку, попереджає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: