Білорусь ще може сподіватися на російський кредит

Субота, 4 квітня 2009, 10:32

Росія не закрила тему кредитування Білорусії, яка на початку року просила у сусіда 100 мільярдів рублів, а тепер намагається домовитися з державним "Ощадбанком" про 2 мільярди доларів.

"Ця тема ще обговорюється. Ідеться, можливо, про іншу суму або взагалі рішення може бути не ухвалене", - сказав глава російського Центробанку Сергій Ігнатьєв у п'ятницю, відповідаючи на запитання про долю кредиту на 100 мільярдів рублів, повідомляє агентство Reuters.

У той же день представник білоруського Нацбанку сказав, що Мінськ веде переговори з "Ощадбанком" про видачу кредиту на 2 мільярди доларів на ті ж цілі, на які Білорусь просила раніше у Росії 100 мільярдів рублів, - забезпечення торгових операцій і переходу на єдину валюту, який відкладається вже кілька років.

Де-факто Білорусь має потребу в грошах для оплати російського газу, який дорожчає з кожним роком.

Реклама:

"Це (видача кредиту через держбанк) теж обговорюється", - сказав Ігнатьєв, відповідаючи на запитання про можливості участі держбанку у схемі.

"Є варіант, коли Центральний банк дає, але це такий дивний варіант, він застосовувався у відповідності з тією угодою, яка у нас була - про введення єдиної валюти. Або може бути (так, що) дійсно, великі комммерческіе банки нададуть уряду Білорусії кредит - теж обговорюється, і з банками теж, до речі", - додав він.

Як відомо, отримавши останнім часом від Росії кредити на 1,5 мільярда доларів, Білорусь говорила, що хоче отримати ще 100 мільярдів російських рублів у вигляді кредиту або валютного свопу, щоб забезпечити перехід на розрахунки в національних валютах у зовнішній торгівлі. Однак переговори були перервані за ініціативою Москви.

Білоруський Нацбанк також раніше сказав, що запропонував укласти своп в євро однієї з країн Євросоюзу і просить кредит на 1 мільярд доларів у Світового банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: