Telenor захистив свої інтереси у "Київстарі" в американському суді

Четвер, 30 квітня 2009, 13:02

"Альфа-груп" виконала рішення федерального суду Нью-Йорка від 11 березня 2009 року, накладені на неї штрафи скасовуються,

Про це ідеться в рішенні судді Лінча, пише газета "Ведомости".

Цю інформацію підтвердили представники позивача та відповідача - Telenor і "Альфи".

Комерційний арбітраж Нью-Йорка ще в серпні 2007 року задовольнив позов норвезької Telenor (контролює 56,5% українського мобільного оператора "Київстар"), зобов'язавши "Альфу" продати належні їй 43,5% "Київстару" або знизити до 5% або менше частки в конкуруючих з ним компаніях, включаючи Turkcell (володіє 55% українського оператора "Астеліт"), а також припинити бойкотувати збори акціонерів "Київстару" (з 2005 року представники "Альфи" туди не з'являлися), нагадує видання.

Реклама:

У листопаді 2007 року це рішення було підтверджено федеральним судом Нью-Йорка.

Тоді "Альфа" виконала рішення лише частково, знизивши непряму частку в прямий конкурент "Київстару" "Астеліт" до 5%, а в самій Turkcell - лише до 6,6%.

Під загрозою щоденного штрафу в 100 тис. доларів. у кінці 2008 року "Альфа" відновила відвідування зборів акціонерів "Київстару".

Але представники Telenor наполягали, що угода з продажу акцій Turkcell була фіктивною, до того ж "Альфа" має зменшити частку в турецькому операторові нижче 5%.

У листопаді суд надав компанії 90 днів на те, щоб знизити частки в компаніях - конкурентах "Київстару" і перевести на депозит суду 43,5% акцій компанії в якості гарантії виконання першого вимоги.

11 березня 2009 року суддя Лінч визнав, що "Альфа" не виконала його майбутньому рішення, і призначив щоденний штраф у 100 тис. доларів, який повинен був кожні 30 днів подвоюватися до того часу, поки компанія не виконає колишнє рішення.

Також "Альфа" за рішенням суду повинна була домогтися припинення судового процесу в Україні, ініційованого EC Venture (за її позовом був заарештований пакет "Альфи" в "Київстарі", який, таким чином, не можна було нікуди перевести), інакше на компанію накладались аналогічні прогресуючі штрафи.

Загальний штраф, за оцінками представників "Альфи", міг перевищити 12 млрд. доларів на рік.

Але через тиждень "Альфа" розірвала угоду з турецької компанії, укладеним в 2007 року, і продала 8,2% Turkcell двом компаніям - Nadash International Holdings (підрозділ казахської Visor Group) і Henri Services Limited Олександра Мамута, але вже без права зворотного викупу (у "Альфи" залишилося 4,99%).

Покупці розплатилися за цей пакет згідно з встановленим графіком оплати, випливає з матеріалів суду.

Проте, EC Venture наприкінці березня подала клопотання до українського суду про припинення справи, і її вимогу було задоволено.

Згідно з матеріалами суду, представники "Альфи" наполягали, що після зниження частки в Turkcell вимога про переказ акцій "Київстару" на депозит суду стає неактуальною. З цим погодився представник Telenor і суддя Лінч.

Крім того, суд вирішив, що всі штрафи, накладені на "Альфу" за невиконання його рішення, будуть зняті.

"Ми раді, що змогли відновити корпоративне управління в "Київстарі" через суди в США", - цитуються в прес-релізі слова виконавчого віце-президента Telenor Яна Едварда Тігессена.

Віце-президент Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфи") Кирило Бабаєв ситуацію не прокоментував.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: