"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Полунєєв хоче виводити Україну з кризи за рахунок емісійних коштів

Четвер, 30 квітня 2009, 12:34

Україна може вийти з кризи тільки за допомогою використання для потреб розвитку цільових емісійних коштів. 

Про це заявив у ході круглого столу голова Ради конкурентоспроможності України народний депутат Юрій Полунєєв, пише видання "Дзеркало тижня".

Депутат зазначив, що бюджетні можливості обмежені, зовнішні ринки капіталів закриті, а банківська система самостійно не здатна швидко відновити кредитування.

"Нинішній криза лікується лише грошима, і ніякі інші методи не є ефективними. Тому в України немає іншого вибору, крім використання для потреб розвитку цільових емісійних коштів", - переконаний він.

На підтвердження цієї тези Полунєєв послався на думку радника президента США Девіда Ліптона, який вважає, що використання Україною експансіоністської монетарної політики в нинішніх умовах не є табу.

Однак, на думку Ліптона, при цьому сумнів викликає здатність надалі зупинити цей процес. Так, Ліптон переконаний, що допустима межа збільшення держборгу для України - до 40% ВВП.

На думку Полунєєва, обсяги стимулювання можна порівняти із втратами, які зараз несе економіка, - близько 10-14% ВВП, або 100-140 млрд. гривень в абсолютному вираженні.

Депутат переконаний, що використання кредитних коштів може бути відносно безпечним, адже якщо воно буде жорстко регламентовано, це зробить неможливим тиск цих грошей на споживчий або валютний ринок (відповідно, інфляцію та курс).

Реклама:

"В України сьогодні немає вибору між гарним і поганим варіантами. Є вибір між поганим і дуже поганим, а вихід з кризи буде тривати як мінімум кілька років, оскільки з двома (або навіть більше) серіями виборів процес виходу з кризи ускладнюється", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!