"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенка просять ветувати підвищення акцизу на сигарети й алкоголь

П'ятниця, 3 квітня 2009, 15:59

Українська торгово-промислова конфедерація (УТПК) просить президента Віктора Ющенка застосувати право вето до законів про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, а також на алкогольну продукцію.

Про це йдеться у відповідному зверненні організації, повідомляє агентство "Українські новини".

Відповідно до цього листа, Українська торгово-промислова конфедерація проситиме президента ветуваті закони "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань акцизного збору" (реєстраційний № відповідного законопроекту 4202) і "Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору" ( № 4265).

Так, на думку УТПК, підвищення акцизу на сигарети з травня цього року більше ніж вдвічі в умовах кризи, падіння купівельної спроможності населення і твердої конкуренції фактично зруйнує легальний тютюновий ринок України.

Ринок не витримає цінового удару від підвищення акцизів, тому що це спровокує підвищення цін на легальні тютюнові вироби: від 1 гривні/пачка за сигарети без фільтра до 2 гривень/пачка за сигарети з фільтром.

"За таких цінових і податкових умов ринок України відкривається як для контрабанди, так і нелегального виробництва тютюнових виробів на території самої країни", - зазначено у зверненні.

При цьому підкреслено, що скорочення попиту на сигарети не передбачається, тому що ринок буде заповнено дешевою нелегальною тютюновою продукцією.

З приводу підвищення акцизів на алкогольну продукцію УТПК зазначає, що у разі введення в чинність відповідного закону різко скоротиться легальне виробництво цих напоїв, тіньовий обіг міцного алкоголю виросте з 20% до 45%, понад 40% дорослого населення України перейде на споживання алкогольних сурогатів.

Як повідомлялося, Рада підвищила адвалорну ставку акцизного збору на сигарети з 16% до 20% з 1 травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: