Тимошенко запропонує Путіну новий газовий консорціум?

Середа, 29 квітня 2009, 10:40

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в середу обговорить із прем'єром-міністром Росії Володимиром Путіним нову міжурядову угоду, яка передбачає розширення потужностей української газотранспортної системи.

Минулої суботи заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський узгодив у Києві з міністром палива й енергетики України Юрієм Проданом текст нової міжурядової угоди по газу, пише "Комерсант-Україна".

Що саме буде записане в ній, поки невідомо. Співрозмовники видання припускали два варіанти: спільне будівництво газопроводу або спільна модернізація ГТС України. Обидва вони передбачають відновлення міжнародного газотранспортного консорціуму, про що Тимошенко і Путін домовилися 19 січня - як про підсумки завершення газової війни.

Одразу два співрозмовники газети розповіли, що в додатку до нової угоди буде прописано зростання транзитної ставки.

Реклама:

"Інвестиційну складову в транзитну ставку можна включати не тільки при будівництві нових газопроводів, але й у випадку масштабної реконструкції вже наявних, яку Україна запланувала на наступний рік", - пояснив член комітету Верховної Ради з ПЕК, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима.

Якщо модернізація буде проведена силами українських машинобудівельників, обсяг інвестицій, за його словами, складе близько $3 млрд, а тарифна ставка на транзит газу для Росії виросте з 1,6 дол. до 2-2,5 дол. за прокачування тисячі кубометрів на 100 км.

Якщо ж у модернізації братимуть участь західні компанії, вона обійдеться в 4,5-5 млрд. дол. і ставка транзиту складе 2,5-3 дол. за прокачування тисячі кубометрів на 100 км.

Гудима розповів, що в середу українська сторона має намір запропонувати російській спільний проект із розширення потужностей транзиту газу. За рахунок реконструкції газопроводів Іванцевичі - Долина і Торжок - Долина, а також будівництва газопроводу Богородчани -Ужгород при мінімальних інвестиціях у розмірі 350 млн. дол. можна буде отримати додаткові потужності з прокачування 30 млрд. кубометрів газу.

Новою інфраструктурою, за його словами, володітимуть на паритетних засадах "Газпром" і "Нафтогаз" - як інвестори проекту. "Це може стати першим кроком до розвитку спільних проектів у сфері транзиту", - сказав радник прем'єра.

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський же заявив: "Ми вітаємо участь Росії в модернізації ГТС України, а форму цієї участі повинні визначити прем'єри двох країн".

Високопоставлений співробітник НАК повідомив, що минулої п'ятниці обговорювалися перспективи участі Росії в модернізації ГТС України в цілому. У "Газпромі" схвалили б таке рішення українського уряду.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!