"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрпромбанк" випередив всі банки за збитками

Середа, 29 квітня 2009, 09:29

Найбільший чистий збиток серед українських банків за підсумками І кварталу цього року зафіксував "Укрпромбанк" - більше 4,4 мільярда гривень.

Чистий збиток всіх українських банків у січні-березні склав 7 мільярдів гривень, пише видання "Дело".

Такі великі збитки в "Укрпромбанку" пояснюють суттєвим збільшенням резервів під проблемні кредити.

"Ми показуємо об'єктивну інформацію - банк сформував резерви під кредити на суму 4,46 мільярда гривень", - повідомив тимчасовий адміністратор "Укрпромбанку" Олександр Майданюк.

Реклама:

В основному проблемна заборгованість складається з кредитів, виданих під заставу мережі заправок ANP структурам, афільованим з президентом Союзу вірмен України Айком Памбухчяном (йому приписували контроль над "Укрпромбанком" до введення тимчасової адміністрації).

"Це резерви під заборгованість, заставою за якої виступали заправки та деякі інші кредити", - зазначив Майданюк.

За його словами, останні погашення за кредитами, які були видані знайомим президенту Союзу вірмен України Айку Памбухчяну компаніям, надходили до банку у грудні минулого року. Зараз розмір заборгованості по таких позиках становить понад 5 мільярдів гривень.

"Коли я прийшов у банк, то кредити під заставу заправок займали 40% активів. На той час активи банку становили близько 13 мільярдів гривень", - говорить Майданюк.

У грудні минулого року власник мережі заправок ANP, компанія "Альфа-Нафта" (підконтрольна Айку Памбухчяну) вирішила продати заправки групі "Приват", незважаючи на те, що вони знаходилися в заставі.

В "Укрпромбанку" вже готувалися документи по виведення мережі заправок з-під застави та передачу їх у власність "Привату". Однак угода зірвалася - Нацбанк ввів до "Укрпромбанку" тимчасову адміністрацію.

Група "Приват", у свою чергу, не стала відступати і подала судовий позов на "Укрпромбанк" з вимогою вивести заправки з-під застави.

"Були вже спроби перепродажу "Привату" цих заправок, однак ми їх скасували", - розповідає Майданюк.

Справа вже три місяці розглядається в Господарському суді Києва, але поки що без змін. Останнє засідання проходило 24 квітня і, як всі попередні, було відкладене.

За рейтингом найбільших українських банків, який було репрезентовано "Економічною правдою", "Укрпромбанк" посів останнє місце серед 27 банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: