"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українська промисловість йде у тінь

Вівторок, 28 квітня 2009, 13:42

Рівень тіньової економіки в Україні за 2008 рік порівняно з 2007 роком збільшився на 2,3 процентних пункти і досяг 31,1% від ВВП.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на попередні дані Міністерства економіки України.

За даними Мінекономіки, в 2008 році найвищий рівень тіньової економіки, який збільшився в порівнянні з 2007 роком на 3,3 п.п. і досяг 42%, зафіксовано у видобувній промисловості, в той час, як у 2007 році лідером були операції з нерухомим майном.

Збільшився також рівень тіньової економіки у переробній промисловості - на 7,9 п.п. до 35,3%.

Реклама:

При цьому, порівняно з попереднім роком відбулася детінізація діяльності в таких сферах, як операції з нерухомим майном (рівень тіні скоротився на 10,6 п.п. до) та фінансова діяльність (на 11,2 п.п.).

У Мінекономіки зазначають, що результати аналізу зміни рівня тіньової економіки в розрізі видів економічної діяльності свідчать про поступове "перетікання" протягом року тіньових ресурсів зі сфери послуг (операції з нерухомим майном, фінансової діяльності) та будівництва до сектора економіки, який в основному виробляє товари.

У свою чергу, скорочення рівня тіньової економіки в сільському господарстві викликане, перш за все, позитивними очікуваннями врожаю в 2009 році, які базуються на успішно проведеній осінньій посівній кампанії і сприятливих погодних умовах.

Як наслідок, рівень тіньової економіки в галузі зменшився в 2008 році 7,3 п.п.

За даними ГоловКРУ, в 2008 році виявлено порушень фінансово-господарської дисципліни на 15,1 тис. підприємств, установ і організацій, що становить 96,7% перевірених.

Сума фінансових порушень перевищує 43,7 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: