Тимошенко доручила місцевим органам влади брати кредити і розраховуватись за газ

Вівторок, 28 квітня 2009, 10:54

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що борги за газ підприємств комунальної теплоенергетики перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" становлять 4,9 млрд. гривень.

Про це вона сказала на нараді з питань розрахунків за газ у вівторок, повідомляє агентство "Українські новини".

За її словами, на 1 січня борг становив близько 2 млрд. гривень, а за січень-квітень він виріс на 2,9 млрд. гривень.

Прем'єр повідомила, що найбільші борги має Харків - 460 млн. гривень, Київ - 386 млн. гривень, Донецьк - 357 млн. гривень, Кривий Ріг - 282 млн. гривень, Одеса - 186 млн. гривень, Запоріжжя - 171 млн. гривень, Дніпропетровськ - 154 млн. гривень і Сімферополь - 146 млн. гривень.

Реклама:

Водночас вона подякувала київській владі за те, що, завдяки застосуванню спеціальної схеми врегулювання заборгованості за газ, вдалося за останній місяць покрити близько 1,2 млрд. гривень заборгованості.

У зв'язку з цим Тимошенко доручила місцевим органам влади розрахуватися за природний газ до 1 травня, взявши кредити в комерційних банках, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Вона зазначила, що місцева адміністрація повинна сама вибрати собі для роботи комерційний банк.

У відповідності із запропонованою схемою, між місцевою адміністрацією та комерційним банком укладається договір, за яким комерційний банк надає адміністрації спеціальний кредит, а адміністрація, після рішення місцевої ради, надає банку вексель.

Тимошенко наголосила, що подібна схема була випробувана при розрахунках за газ столичної адміністрацій, що дозволило їй погасити 1 млрд. 200 млн. гривень боргу за природний газ.

Вона нагадала, що на цю процедуру у місцевих властей залишається три дні, оскільки з Російською Федерацією за газ необхідно розрахуватися до 1 травня.

Як повідомлялося, на початку квітня дочірнє підприємство "Нафтогазу" - "Газ України" заявило про погіршення розрахунків в опалювальний сезон 2008-2009 років теплокомуненерго за поставлений природний газ порівняно з опалювальним сезоном 2007-2008.

Заборгованість підприємств ТКЕ з 1 жовтня 2008 перед "Газом України" (за даними оперативного моніторингу, станом на 6 квітня) перевищила 3,7 млрд. гривень, рівень розрахунків за газ для виробництва теплової енергії - 54%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: