Власники облігацій готуються до збитків

Понеділок, 27 квітня 2009, 10:24

Український ринок корпоративних облігацій очікує хвиля дефолтів.

Про це заявили в п'ятницю власники облігацій, пише видання "Комерсант-Україна".

Основними причинами дефолтів інвестори називають не стільки відсутність коштів у компаній, скільки їх небажання платити за боргами, для чого активи виводяться з емітентів-боржників.

До кінця року дефолт може бути оголошений по 80-90% випусків небанківських облігацій, а інвестори спишуть до 20% вкладень.

У п'ятницю голова ради директорів КУА "Інвестиційний капітал України" Валерія Гонтарева на V Українському інвестиційному конгресі заявила, що власники ТОВ "Караван" вивели свої активи з балансу компанії, щоб не платити за боргами. Ці дії пішли за відмовою власників облігацій ТОВ "Караван" від погашення їх з дисконтом 50%.

"Така операція називається "пропозицією вторинного ринку", але не реструктуризацією, - зазначила Гонтарева .- Ми їм сказали: якщо ви (" Караван ") хочете реструктуризацію, то повинні надати інформацію, в які терміни плануєте повернути 100% коштів. Після цього компанія на наших очах переводить всі активи на іншу юридичну особу. За цим слідує кримінальна відповідальність, але це нікого не зупинило. В офіційному листі гіпермаркету "Караван" сказано, що ТОВ "Караван" більше не є ритейлером гіпермаркету. Поки оферта не наступила, але ми вже розуміємо, що буде, коли вона прийде. Це вражаюий приклад шахрайства".

В обігу знаходяться три випуски облігацій "Каравану" на загальну суму 190 млн. грн. 6 травня - час погашення акцій серії 1-А на суму 30 млн. грн. У групі компаній "Караван" відмовилися від коментарів, але учасники ринку підтвердили інформацію.

"В "Каравані" несприятлива ситуація, пов'язана з прорахунками менеджменту. Їм нічим буде платити, навіть якщо продадуть всі активи", - сказав радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охрименко.

На ринку склалася тенденція, що компанії, прикриваючись кризою, відмовляються платити за боргами навіть при наявності грошей.

"Аргумент - чому я повинен платити, якщо інші не платять '", - прокоментував менеджер однієї з інвесткомпаній.

За даними інформаційного агентства Cbonds, в обігу знаходиться 1269 емісій гривневих облігацій 471 емітента на суму 61,052 млрд. грн. Серед них 735 емісій будівельного сектора на 22,11 млрд. грн. Дефолти (в основному технічні) оголошували 28 емітентів по 93 емісії на 1,295 млрд. грн.

Інвестори кажуть, що технічні дефолти в основному закривалися і компанії платили за боргами після вирішення конфліктів і судових спорів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: