"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія і Україна готують Міжурядову угоду по газу

П'ятниця, 24 квітня 2009, 19:02

Росія і Україна ведуть консультації щодо підготовки міжурядової угоди про співробітництво в газовій сфері.

Про це на міжнародному саміті "Природний газ для Європи. Безпека та партнерство" в Софії заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко, повідомляє агентство "Интерфакс".

За словами міністра, така угода дозволить забезпечити прозорий механізм формування тарифів на транзит газу через Україну.

"Додаткові гарантії цього (формування прозорих механізмів формування тарифів) додасть нова Міжурядова угода між Росією та Україною про співробітництво в газовій сфері, яка наразі обговорюється в рамках урядових консультацій", - сказав Шматко.

Реклама:

Міністр підкреслив, що існують два шляхи зменшення транзитних ризиків.

"Перший з них - це перехід на загальновизнані ринкові, прозорі принципи формування тарифів на послуги з транзиту газу через територію України, що було зроблено в рамках підписаного в січні довгострокового контракту", - сказав він.

Другий шлях, за словами міністра, полягає в диверсифікації транспортних маршрутів поставок газу.

Шматко також повідомив, що Росія у 2008 році поставила до південної і південно-східної Європи понад 70 млрд. кубометрів газу і 60 млн. тонн нафти.

Він відзначив, що Росія зацікавлена в збільшенні поставок газу до Європи, в цілому, і розширення транзитних можливостей.

Це стане можливим при реалізації таких проектів, як "Південний потік" і "Північний потік".

Як повідомлялося, транзит природного газу по території України до країн Європи та СНД у січні-березні 2009 року склав 17,6 млрд. кубометрів - на 18,1 млрд. кубометрів (на 50,7%) менше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!