"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Chrysler готується до самогубства

П'ятниця, 24 квітня 2009, 12:47
Chrysler може добровільно розпочати процедуру банкрутства наступного тижня, тому що його альянс з Fiat може не відбутися.

Італійці паралельно придивляються до Opel, який General Motors готовий віддати задарма і за яким, схоже, вже вишикувалася черга, пише видання "Дело".

Втім, навіть якщо "італійський шлюб" Chrysler і відбудеться, це не завадить банкрутству.

Італійський Fiat, альянс з яким є умовою збереження американського автогіганта, поки що не може зважитися на операцію. Мало того, Fiat звернув свою увагу на іншого тонучого автовиробника, General Motors (GM), і готовий викупити частку в його європейському підрозділі Opel.

Як повідомляє The Wall Street Journal, Chrysler готовий подати документи до суду з метою захисту від кредиторів вже наступного тижня. Причому справа вже навіть не в об'єднанні з італійцями.

Американська компанія може піти на банкрутство з метою очистити свій баланс від боргів, щоб Fiat зміг вибрати для покупки ті підрозділи, які йому необхідні. Італійці обговорюють зараз можливість купівлі 20% американського автовиробника.

Якщо Chrysler вдасться домовитися з кредиторами, то подання позову дозволить компанії позбутися від ряду зобов'язань, в тому числі і соціальних. У Chrysler зайнято в США 66 тисяч чоловік, і банкрутство означає, що більшість з них може втратити роботу.

Гроші на банкрутство компанія отримає від уряду, який погодився забезпечити фінансування діяльності Chrysler в процесі процедури банкрутства. Цей план підтримали також профспілки.

Але якщо Fiat не задовольнять активи Chrysler, а кредитори будуть вперті, компанія почне процес ліквідації, і її активи можуть бути продані багатьом покупцям або закриті.

Тим часом Fiat почав переговори з GM про об'єднання сил у Європі та про покупку контрольного пакету в Opel. Однак, поки Fiat не визначиться з Chrysler, така угода не відбудеться, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: