"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусь підвищує ввізні мита

Четвер, 23 квітня 2009, 11:49

Білорусь вводить терміном на 9 місяців підвищені ввізні мита на широкий перелік споживчих товарів.

Згідно з указом президента Білорусі від 21 квітня 2009 року, документ набуває чинності з дати його офіційної публікації, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У перелік включені, зокрема, побутові електроприлади, в тому числі телевізори, холодильники, СВЧ-печі, пилососи, тюнери, спліт-системи, годинники. Мита на цю групу товарів складуть від 25% до 40% митної вартості. При цьому мінімальні ставки мита на імпортні телевізори складуть від 50 до 200 євро.

Підвищено також ввізні мита на дерев'яні меблі, продукцію деревообробки, вироби з паперу (зокрема, шпалери, серветки, паперові рушники), на низку продуктів харчування, у тому числі на виноградне вино (до 30% від митної вартості), морозиво (25%), тканини і готовий одяг (25-30% митної вартості).

У документі обговорюється, що встановлені в ньому ввізні мита на текстильні вироби не поширюються на імпорт з Євросоюзу, Туреччини, Швейцарії, Ліхтенштейну. На текстиль з цих країн збережений рівень мит, затверджений указом в лютому 2008 року: на тканину - 4-8% митної вартості, готовий одяг - 12%.

Як повідомлялося, уряд Білорусі неодноразово ініціював підвищення ввізних мит на споживчі товари, мотивуючи це необхідністю захисту внутрішніх виробників та зменшення негативного сальдо зовнішньої торгівлі, зростання якого посилює напруженість на внутрішньому валютному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: