Тігіпко думає, що заборону на зняття депозитів можна знімати

Четвер, 23 квітня 2009, 11:31

Спiвголова Ради iнвесторiв при Кабiнетi Мiнiстрiв Сергій Тігіпко вважає, що вже можна скасовувати заборону на зняття банківських депозитів, а також є підстави посилювати курс гривні.

"Мені здається, що "довіра" - це ключове слово для того, щоби ми відновили і банківську систему, і відновили кредитування. За це потрібно поборотися", - сказав Тігіпко в інтерв'ю Радіо "Свобода".

На його думку, заборону на зняття депозитів вже "трошки затягнули".

"Я вас запевняю пройде 2,3,4 тижні і люди зупиняться та скажуть, що якщо так легко можна забрати, то потримають гроші, ставки будуть високі, потримають і понесуть знову. Таким чином ми відновимо (довіру)", - сказав Тігіпко.

Реклама:

На його думку, треба змінити умови рефінансування комерційних банків, "спростити їх, щоби банки могли звертатися до НБУ за грошима, і дати можливість вкладникам забирати свої гроші вільно той хто коли захоче".

"Але перед цим потрібно капіталізувати, в першу чергу так звані системні (банки). Це буде 7,8,10 банків, можливо, українські. Західні банки, а їх 40%...", - сказав Тігіпко

"Якби була моя воля і мене спитали б, які банки потрібно рекапіталізувати державі, то я б сказав: без різниці великі чи малі, треба рекапіталізувати здорові банки, треба рекапіталізувати ті банки, які мають здорові активи, а не ті, які розкрадали рефінансування...", - додав він.

Крім того, на думку Тігіпка, сьогодні є підстави посилювати курс гривні.

"Сьогодні вже я дивлюся по макроекономічній ситуації, в першу чергу по експорту товарів і послуг і імпорту товарів і послуг, що гривня вже сьогодні може бути не 7,7, а може бути 7,65 спочатку, після цього 7,5, а після цього може і посилюватися. А це буде самий такий вірний крок, який би дозволив вкладникам повертатися до банків в першу чергу з гривнею", - сказав він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!