Уряд Тимошенко визнав провал бюджету?

Середа, 22 квітня 2009, 15:35

Уряд Тимошенко розписався у брехні щодо перевиконання бюджету в 2009 році і підтвердив, що у нього існує дві "правди": одна - для дезінформування власних платників податків, інша - для задобрювання закордонних кредиторів.

Таку думку висловив народний депутат від фракції Партії регіонів, міністр фінансів опозиційного уряду Микола Азаров, повідомляє прес-служба депутата.

За його словами, в "Меморандумі про економічну і фінансову політику" з МВФ, підписаному Тимошенко заради отримання другого траншу кредиту, вона чорним по білому зізнається, що з моменту прийняття бюджету на 2009 рік "темпи зростання нашої економіки та надходження доходів уряду суттєво загальмувати, що приведе до більш високим, ніж планувалося, дефіциту бюджету".

"Цей новий дефіцит сторони погодилися обмежити розміром в 4% від ВВП, хоча розсудливі експерти вважають, що він досягне всіх 10%", - зазначає Азаров.

Реклама:

За його словами, у зв'язку з цим Тимошенко, під тиском схильного вірити тільки фактам МВФ, взяла на себе зобов'язання зробити те, чого від неї наполегливо вимагали вітчизняні професіонали: до кінця травня переглянути Державний бюджет України.

Однак, урядові не вдалося відійти від визнання, що реальний валовий внутрішній продукт у 2009 році може скоротитися на 8% (при тому, що в першому кварталі він уже реально скоротився на 25%), відзначає депутат.

"Тимошенко сміливо пускає пил в очі, а МВФ сміливо закриває очі на шитий білими нитками оптимізм українського уряду тому, що кредит призначений в першу чергу на погашення зовнішніх боргів, тобто, фактично є фінансуванням західних кредиторів України", - говорить Азаров.

За його словами, українській економіці не зможе допомогти програма, в якій передбачається, що ціни на газ будуть рости щокварталу, кредити для підприємств та населення дешевшати не будуть, навпаки, облікова ставка НБУ не опуститься нижче 16%, податкове навантаження буде збільшуватися, спрощена система оподаткування буде демонтовано, соціальні виплати заморожені на рівні осені минулого року, "пенсійна реформа" призведе до скорочення існуючих пенсій та підвищення пенсійного віку.

"Такі зобов'язання українського уряду можуть призвести лише до подальшого економічного спаду і соціальних потрясінь", - підкреслив він.

"Тимошенко назвала "потужної антикризовою програмою" написані під диктовку МВФ зобов'язання "затягнути пояс" на горлі української економіки, на горлі мільйонів громадян, втрачають роботу і доходи", - констатував Микола Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!