"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія придумала нову енергохартію, щоб посадити Україну на гачок?

Середа, 22 квітня 2009, 12:03

У вівторок на сайті президента Росії був оприлюднений "Концептуальний підхід до нової правової бази міжнародного співробітництва у сфері енергетики".

Цим документом Росія хоче зобов'язати Україну бути сумлінним і прозорим транзитером російського газу.

Інтегральною частиною нової системи документів має стати нова угода про гарантії транзиту енергетичних матеріалів і продуктів, що включає в якості невід'ємної частини договір, що встановлює процедуру подолання надзвичайних ситуацій у цій сфері, йдеться в документі на сайті Кремля.

Метою угоди є забезпечення надійного та безперебійного транзиту.

Реклама:

Угода визначає:

- Принципи встановлення транзитних тарифів (об'єктивність, розумність, прозорість, недискримінаційній, обґрунтованість витрат, комфортний податковий режим);

- Зобов'язання сторін угоди забезпечувати виконання зобов'язань щодо транзиту своїми суб'єктами;

- Неприйнятність непередбачених транзитними договорами перерв або скорочення транзиту, а також втручання в транзитні потоки;

- Відповідальність сторін за збитки, завдані в результаті невиконання вимог угоди і транзитних договорів;

- Обов'язковість реагування сторін на запити партнерів і зобов'язання по забезпеченню доступу експертів сторін і органів по врегулюванню конфліктів до транзитної інфраструктури тощо;

Експерти вважають, що цей документ - відповідь на підписану в березні без участі Росії декларацію між Україною та ЄС щодо модернізації газотранспортної системи України, впевнений Володимир Корнілов з Інституту країн СНД, пишуть "Ведомости".

Крім того, "Комерсант" зазначає, що "Концептуальний підхід" може бути використаний і проти самої Росії. Фактичне дотримання його норм може означати, що не тільки Україна має бути сумлінним і прозорим транзитером російського газу, але і Росія - середньоазіатського або азербайджанського.

Як відомо, у російському законодавстві відсутнє поняття транзиту. Москва завжди використовувала цей чинник як перевагу при поставках газу з країн Середньої Азії.

Саме цією обставиною пояснюється формальна відмова від підписання Росією транспортного протоколу до Енергетичної хартії. Якщо б Росія ратифікувала енергохартію, це дало б можливість ЄС купувати газ безпосередньо у Азербайджану або республік Центральної Азії, а "Газпром" втратив би своє монопольне становище і отримував від цих угод тільки оплату транзиту.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!