"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташу нарахували боргів на півмільярда

Вівторок, 21 квітня 2009, 08:41

Позитивне сальдо заборгованості за поставлений природний газ RosUkrEnergo перед ВАТ "Газпром" на 6 лютого 2009 року становило 514,16 млн. доларів.

Такі дані наводить прес-служба Рахункової палати Росії з посиланням на аудит діяльності RosUkrEnergo, який проводився спільно з Рахунковою палатою України.

Спільне комюніке за результатами проведення паралельного аудиту сторони підписали у понеділок. Перевірка показала, що за станом на 6 лютого 2009 року заборгованість RosUkrEnergo перед групою "Газпром" склала 1054 млрд. доларів, заборгованість групи "Газпром" перед RosUkrEnergo - 540,53 млн. доларів.

Таким чином, позитивне сальдо заборгованості за поставлений природний газ перед "Газпромом" складає 514,16 млн. доларів.

Реклама:

В документі підкреслюється, що брак врегулювання механізму взаємодії між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", у тому числі стосовно діяльності посередницьких структур, призвів до тимчасового припинення у січні поставок природного газу з Росії в Україну та транзиту через територію України до країн Європи.

На думку експертів Рахункової палати, це стало причиною значних втрат державних бюджетів обох країн у вигляді податкових та інших платежів.

Від участі в діяльності спільного підприємства RosUkrEnergo ВАТ "Газпром" отримало прибуток у вигляді дивідендів, сума яких, за даними бухобліку ВАТ "Газпром", за 2006-2007 роки склала понад 750 млн. доларів.

Фактичний обсяг транзиту природного газу склав в 2007 році 104,3 млрд. кубометрів, в 2008 році - 107,1 млрд. кубометрів.

Як відзначається в спільному комюніке, реалізація спільним підприємством RosUkrEnergo НАК "Нафтогаз України" природного газу для споживачів України здійснювалася за ціною 179,5 доларів за 1000 кубометрів.

Як відомо, у Стокгольмському арбітражному суді в одне виробництво об'єднані 9 позовних заяв з боку RosUkrEnergo до НАК "Нафтогазу".

Перше попереднє слухання справи відбулося 24 березня в Стокгольмському арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті Швеції.

За попередньою інформацією, наступна стадія слухання справи відбудеться влітку 2009 року. В якості свідка може виступати співвласник RUE Дмитро Фірташ.

На думку юристів, зайнятих у цій справі, остаточне рішення може бути ухвалене в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: