"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Латвія хоче альтернативи "Північного потоку"

Субота, 18 квітня 2009, 12:53

Латвія має намір запропонувати російському "Газпрому" можливість прокласти через її територію альтернативного газопроводу в рамках проекту "Північний потік" (Nord Stream).

Пр це в інтерв`ю радіостанції "Эхо Москвы" заявив президент республіки Валдіс Затлерс, повідомляє РІА "Новости".

За його словами, існуючий проект, який передбачає проходження газопроводу через дно Балтійського моря, - "це спільний російський-німецький проект", який не має для Латвії ні комерційної вигоди, ні можливості якоїсь співпраці.

При цьому Затлерс зазначив, що якщо газогін пройде не через дно, а суходолом, то це буде безпечніше, і в цьому випадку Латвія "могла б одразу надати свої газосховища".

Реклама:

Президент Латвії вказав також на екологічну небезпеку проходження газопроводу через дно моря, оскільки, на відміну від Північного моря, в Балтійському "немає обміну води".

"Реально - це озеро", - сказав він.

Водночас, Затлерс зауважив, що не впевнений в тому, що Латвія не перешкоджатиме реалізації проекту "Північний потік", навіть якщо всі екологічні питання з приводу його будівництва будуть вирішені.

"Я думаю, що ми почекаємо, поки всі питання точно будуть вирішені. Тому що ми не маємо поки що остаточної відповіді. Завжди є варіанти альтернатив. Важко сказати. Поки проект не почався, не закінчилася оцінка, не судитимемо так різко", - сказав він.

На запитання, чи готова латвійська сторона обговорювати з "Газпромом" можливість прокласти альтернативну "трубу" через територію Латвії, президент відповів: "Латвія відкрита для будь-яких пропозицій. Так само, як і для пропозицій про зниження ціни на газ".

Як відомо, газопровід Nord Stream є принципово новим маршрутом для експорту російського газу до Європи (перш за все, на ринки Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Франції та Данії).

Nord Stream протяжністю 1220 кілометрів пройде по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд).

Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу з пропускною здатністю 27,5 мільярда кубометрів газу в рік намічений на 2010 рік.

Акціонерами компанії - оператора проекту Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51%, німецькі Wintershall Holding і E. ON Ruhrgas - по 20% і нідерландська Gasunie - 9%. Повідомлялося, що до проекту має намір приєднатися також французька GDF Suez.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!