"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче видавати зарплатню облігаціями

П'ятниця, 17 квітня 2009, 13:54

Кабінет міністрів оголосив про намір випустити державні облігації внутрішньої позики.

За словами чиновників, це допоможе вирішити проблему з дефіцитом бюджету, пише видання "Известия в Украине".

Уряд вирішив використовувати досвід часів Радянського Союзу, коли державні облігації внутрішньої позики допомагали наповнити казну.

Країна бере в борг у свого населення, тому що взяти більше ніде - ось суть такої акції.

За словами виконуючого обов'язки міністра фінансів Ігоря Уманського, "перший транш ОВДП складе 500 млн. грн.".

Номінал кожної облігації - 500 грн., максимальний термін обігу - 1 рік, купонний дохід - 10 грн. в квартал. Таким чином, власник ОВДП за рік заробить 40 грн., що дорівнює 8% річних. Це набагато менше, ніж відсотки за гривневим депозитом, який зараз пропонують банки. Це навіть менше, ніж інфляція, яка лише за три місяці нинішнього року склала 5,6%, і ще невідомо, якою буде до кінця року.

Судячи з усього, уряд розраховує, що цінні папери з такою низькою прибутковістю вдасться збути в примусовому порядку. В кулуарах Верховної Ради курсують чутки, що Кабінет міністрів знайде спосіб, як змусити населення їх купувати, повідомляє видання.

"На мій погляд, сама ідея облігацій гарна, - прокоментувала ситуацію народний депутат Алла Александровська. - Але виникає тільки одне питання: чи не буде це черговою фінансовою пірамідою, від якої постраждають мільйони людей".

Вона також висловила побоювання, що "облігації будуть нав'язувати в рахунок погашення заробітної плати".

"Є випадки, коли на окремих підприємствах працівнику пропонують укласти кредитний договір з підприємством, згідно з яким він кредитує підприємство на суму своєї зарплати. Причому, це відбувається на державних заводах і фабриках. А що коїться на приватних, я боюсь навіть уявити", - сказала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: