"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фізичних осіб допустять до "проблемних" депозитів?

Четвер, 16 квітня 2009, 10:33

Мораторій на задоволення вимог кредиторів проблемних банків з тимчасовою адміністрацією не буде поширюватися на фізичних осіб.

Про це ідеться в законопроекті, зареєстрованому у середу у Верховній раді, пише газета "Комерсант-Україна".

Згідно законопроекту "Про внесення змін до закону "Про банки і банківську діяльність", внесеного депутатом від Партії регіонів Владиславом Лук'яновим, тимчасовий адміністратор зобов'язаний буде "в повному обсязі забезпечити виконання зобов'язань банку перед фізичними особами-вкладниками (крім пов'язаних осіб)".

На думку Лук'янова, фізичні особи - найбільш вразлива частина вкладників.

Реклама:

"Часто вони не можуть відстояти свої інтереси в суді. Якщо вводиться тимчасова адміністрація, то банк вже "лежить" і люди повинні мати право забрати свої гроші", - зазначає депутат.

"Введення тимчасової адміністрації може бути початком банкрутства, при якому забрати кошти встигають лише найсильніші компанії та афілійовані особи, а звичайні громадяни залишаються ні з чим", - додає він.

Депутат вважає, що внески слід повертати за рахунок рекапіталізації або рефінансування Нацбанку.

"Ми підтримаємо законопроект, але його треба доопрацювати. Введення тимчасової адміністрації означає, що держава через Нацбанк бере контроль над банком. Держава має на меті встановити довіру до банківської системи, а це можна зробити, лише дозволивши вільне вилучення грошей вкладниками", - упевнений депутат від БЮТ Юрій Полунєєв.

Нацбанк запропоновану схему не підтримує.

"Незрозуміло, за рахунок чого банк буде виконувати зобов'язання, якщо тимчасова адміністрація вводиться в зв'язку з їх невиконанням. Використовуючи інструмент мораторію, адміністрація акумулює кошти, щоб потім виплачувати депозити", - говорить директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков.

"Вона оцінює ситуацію і вирішує, що проводити - оздоровлення або ліквідацію. Рефінансувати проблемні банки, які потім будуть ліквідовані, - не вихід", - додає він.

Як відомо, за даними НБУ, на 1 січня обсяг депозитів фізичних осіб у 11 банках з тимчасовою адміністрацією склав 26,03 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!