"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Корпорації блокують маркування ГМО-продукції в Україні?

Четвер, 16 квітня 2009, 09:15

Порядок маркірування ГМО-продукції може не набути чинності з 1 травня цього року.

Про це заявила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, повідомляє агентство "УНІАН".

За її словами, в листопаді 2008 року в Україні був прийнятий державний стандарт, відповідно до якого всі продукти харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), повинні маркіруватися.

Цей державний стандарт може набути чинності лише після затвердження постановою Кабінету міністрів порядку маркірування.

Реклама:

"Цей порядок маркірування може бути затверджений Кабміном лише за однієї умови - коли всі відповідальні установи і відомства його завізують. На сьогодні лише Міністерство юстиції не завізувало його і відмовляється підтримати цей порядок маркірування", - повідомила Тимочко.

Вона додала, що постанова Кабміну, котра йде на узгодження, збирає 32 візи, тобто, 31 установа вже підтримало його.

За словами Тимочко, причиною непідписання Мінюстом цього порядку може бути, зокрема, лобіювання інтересів транснаціональних корпорацій, оскільки, на думку експерта, сьогодні немає жодної законної підстави для того, щоб Мінюст цей документ не завізував.

"У Законі "Про дитяче харчування" йдеться про те, що продукти дитячого харчування не можуть містити генетично модифіковані організми. У Законі "Про захист прав споживачів" йдеться про обов`язкове маркірування продуктів дитячого харчування. І вже вийшов указ президента, який затвердив рішення РНБО, де чітко сказано про маркірування продуктів харчування, що містять ГМО", - говорить вона.

"На сьогодні немає ніяких підстав, через які Мінюст міг би відмовитися візувати постанову про затвердження порядку маркірування", - підкреслила Тимочко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!