Хіміки хочуть самі контролювати ціну на газ

Вівторок, 14 квітня 2009, 11:58

В умовах високих кінцевих цін на природний газ для хімпрому, потрібно дати можливість заводам використовувати всі заходи для зниження його ціни.

Таку думку висловив президент Союзу хіміків України (СХУ) Олексій Голубов у коментарі агентству "Інтерфакс Україна".

За словами Голубова, у собівартості готової продукції азотної хімії природний газ становить 60-90%, тому в пошуках шляхів зниження ціни природного газу було б доцільно, щоб його "прохідна" ціна знаходилася "в районі 150 доларів за 1 тис. кубометрів".

"При такій ціні ми ще здатні конкурувати з російськими підприємствами, у яких ціна на природний газ - в межах 60 доларів", - сказав він.

Реклама:

За словами Голубова, союз просив дозволу купувати газ і у резидентів, "від яких надходять цікаві пропозиції".

Практика закупівлі природного газу безпосередньо діє в країнах Західної Європи, наголосив він.

При цьому Голубов нагадав, що механізм закупівлі природного газу в Україні діяв і раніше.

"Коли прем'єр-міністром був Валерій Пустовойтенко, він ввів закупівлю природного газу на аукціонах, і наші підприємства активно використовували цей механізм, що дозволяло купувати газ удвічі дешевше, ніж пропонував НАК "Нафтогаз України". В аукціоні брали участь як імпортери газу, так та українські газовидобувні компанії", - сказав він.

Разом з тим Голубов зазначив, що на ситуацію, яка склалася в хімпромі, треба дивитися реально.

Зокрема, у четвертому кварталі 2008 року споживання газу хіміками знизилося на 40% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року, а в першому кварталі 2009 року - на 69% до аналогічного періоду 2008 року.

"Якщо і далі йти тим же шляхом у травні, максимум, у червні, комплекс мінеральних добрив зупиниться", - констатує Голубов.

Як повідомлялося, 8 квітня Кабінет міністрів дозволив виробникам азотних мінеральних добрив купувати імпортований природний газ безпосередньо у газодобувних компаній.

У свою чергу прес-служба НАК "Нафтогаз" нагадала, що на підставі меморандуму "Про співпрацю в газовій сфері", підписаного прем'єрами Росії і України, НАК є єдиним імпортером газу в Україну.

Хімічний комплекс України в середньому споживає щорічно близько 8,3 млрд куб. м природного газу, з яких на шість вищевказаних заводів щорічно припадає близько 7,74 млрд куб. м газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: