Активність на ринку IPO продовжує знижуватися

Понеділок, 13 квітня 2009, 15:27 -

Обсяг коштів, залучених у першому кварталі 2009 року переважно компаніями ринків, що розвиваються, склав 1,4 млрд. доларів - це удвічі нижче за аналогічний показник у IV кварталі 2008 року.

Про це ідеться у звіті компанії "Ернст енд Янг" про активність на глобальному ринку IPO за перший квартал 2009 року.

За даними компанії, світовий ринок IPO продовжує буксувати: в I кварталі 2009 року було зареєстровано лише 50 операцій обсяг коштів склав лише 1,4 млрд. доларів. Тільки в двох операціях обсяг залучених коштів склав понад 100 млн. доларів.

При цьому в минулому кварталі було проведено 78 операцій вартістю 2,6 млрд. доларів США.

Реклама:

Активність на ринку IPO різко знизилася порівняно з аналогічним періодом минулого року.

В першому кварталі 2008 року в результаті 251 розміщення було залучені 41,2 млрд. доларів США (включаючи IPO компанії VISA вартістю 19,7 млрд. доларів США, що стало найбільшим розміщенням за всю історію Америки).

В трійку лідерів за обсягом коштів, отриманих у ході IPO, увійшла американська компанія з виробництва дитячого харчування Mead Johnson Nutrition, що залучила 828 млн. доларів на Нью-Йоркській фондовій біржі, китайська компанія Real Gold Mining Ltd (133,01 млн. доларів, Гонконгська фондова біржа) і саудівська компанія Etihad Atheeb Telecommunication Company (79,95 млн. доларів США, Ер-Ріядська фондова біржа).

В цілому на ці компанії припадає 75% капіталу, залученого в першому кварталі.

За даними дослідницької компанії Dealogic, в першому кварталі 2009 року 37 первинних розміщень були відкладені чи скасовані на додаток до 85 операцій, що не відбулися в минулому кварталі.

Можливо, це було обумовлено менш активною подачею документів на проведення розміщення за останні місяці.

Однак кількість охочих провести IPO в 2009 році і надалі залишається значною.

Джил Форер, директор міжнародної практики "Ернст енд Янг" з надання послуг у галузі венчурного капіталу і IPO, зазначає: "Результати першого кварталу демонструють, що глобальна фінансова криза справила потужний вплив на ринок IPO, відновлення якого займе значно більше часу, ніж ми очікували рік тому".

"Разом з тим, хоча багато успішних компаній як розвинутих ринків, так і тих, що розвиваються, відклали розміщення своїх акцій на публічних ринках, вони не перестають готуватися до проведення IPO в очікуванні стабілізації ринку", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: