У Мінпромполітики здивовані реакцією "Нафтогазу"

Субота, 11 квітня 2009, 10:25

У Міністерстві промислової політик здивовані реакцією НАК "Нафтогаз України" на ухвалену урядом постанову, якій хімічним підприємствам дозволяється закуповувати природний газ напряму у нерезидентів.

Про це заявив заступник директора Департаменту розвитку хімічної промисловості Мінпромполітики Микола Семережко, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, Міністерство палива та енергетики, у підпорядкуванні якого знаходиться НАК, узгодило проект постанови без зауважень.

При цьому він зазначив, що на стадії узгодження Мінпаливенерго запевнило профільне міністерство, що хімічні підприємства зможуть безперешкодно укладати договори з ДК "Укртрансгаз" на транспортування закупленого у нерезидентів ресурсу.

Реклама:

За словами чиновника, ухвалена постанова передбачає, що розмитнення природного газу, закупленого за такими контрактами, відбуватиметься на загальних підставах через Енергетичну митницю.

У той же час Семережко зазначив, що ухваленою постановою вносяться зміни у попередні рішення уряду, згідно з якими НАК "Нафтогаз України" визначався єдиним покупцем імпортного газового ресурсу, в частині надання такої можливості 6 підприємствам-виробникам азотних добрив.

"А те, що когось щось бентежить у питаннях закупівель... Звичайно, відповідними постановами було надане таке право тільки НАК "Нафтогаз України", але ухвалена постанова в цій частині вносить зміни у попередні", - сказав він.

При цьому Семережко зазначив, то в ході розгляду постанови на засіданні Кабміну, в проекті документа були враховані зауваження про заборону хімпідприємствам самостійно реалізовувати закуплений за прямими договорами газ як на території України, так і за її межами.

Як повідомлялося, 8 квітня уряд затвердив постанову, якою дозволив підприємствам - виробникам азотних мінеральних добрив купувати імпортний природний газ безпосередньо у газодобувних компаній.

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" заявив, що закупівля будь-яких обсягів газу окремими підприємствами - виробниками азотних мінеральних добрив у газовидобувних компаній за окремими договорами з нерезидентами України приведе до порушення газового балансу України і Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: