"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко зазіхнули на монополію "Нафтогазу"

П'ятниця, 10 квітня 2009, 08:36

Уряд дозволив підприємствам - виробникам азотних мінеральних добрив купувати імпортний природний газ безпосередньо у газодобувних компаній.

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабміну 8 квітня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на Мінпромполітики.

У повідомленні зазначається, що це рішення дає можливість таким підприємствам "здійснювати закупівлю імпортного природного газу ... безпосередньо у газодобувних компаній за окремими договорами з нерезидентами України".

У міністерстві зазначили, що основна мета цієї ініціативи - поліпшення фінансово економічних показників роботи хімпідприємств, збереження конкурентоспроможності азотних міндобрив українського виробництва та створення сприятливих умов для впровадження сучасних енергозберігаючих технологій.

Реклама:

У свою чергу прес-служба НАК "Нафтогаз" нагадала, що на підставі меморандуму "Про співпрацю в газовій сфері", підписаного прем'єрами Росії і України, НАК є єдиним імпортером газу в Україну.

На думку компанії, цей документ є підставою для укладення зовнішньоекономічних контрактів між "Нафтогазом" і "Газпромом". Саме ці компанії визначають баланс газу своїх країн на поточний період.

"Закупівля будь-яких обсягів газу поза межами цих контрактів (у тому числі й закупівля газу окремими підприємствами-виробниками азотних мінеральних добрив у газодобувних компаній за окремими договорами з нерезидентами України) призведе до порушення газових балансів України і РФ", - вважають у компанії.

Також наслідками називають "ускладнення виконання контрактів між господарюючими суб'єктами двох країн і порушення міжурядового меморандуму, що в свою чергу, призведе до небажаних економічних наслідків".

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: