Експерт: Україні варто обмежити приватизацію землі

Неділя, 8 березня 2009, 14:39

Надмірна концентрація землі в приватній власності може призвести до порушення ментальних особливостей українців.

Так вважає академік НАН України, директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Гєєц, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, сьогодні в Україні склалася ситуація характерна для колоніальних країн, коли деякі компанії володіють 125, 120, 150 тис. гектарів землі на основі оренди.

Сумарно, за його підрахунками, ця цифра складає 1,1 млн. гектарів.

Реклама:

У той же час, нагадує вчений, земля в усьому світі має не тільки економічне, але і соціальну функцію: вона пов'язує життя населення і розвиток територій, а латифундії це знищують.

Він також додав, що соціологічний моніторинг Інституту соціології НАН України демонструє тенденцію збільшення кількості противників приватизації землі в Україні.

"Якщо згадати, звідки ми з вами, то близько 40% людей, які беруть участь в опитуваннях, народилися і пов'язані з селом. І якщо процеси концентрації будуть проходити дуже швидко, це може призвести до неприродного порушення ментальних особливостей українства ", - відзначив вчений в інтерв'ю виданню "Зеркало недели".

Вчений підкреслює, що держава не повинна забувати про соціальні функції землі, інакше потрапить в один ряд з колоніально залежними країнами.

На його думку, в Україні потрібно встановити обмеження на площі сільськогосподарських угідь, які можуть бути придбані в приватну власність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: