"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До недобросовісної конкуренції приглянуться пильніше

П'ятниця, 6 березня 2009, 13:24

Антимонопольний комітет України та Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики підписали Угоду про двосторонні відносини.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ, 

Співпрацю посилюють  з метою ефективного захисту інтересів та прав українських споживачів від нечесної підприємницької діяльності на соціально важливих ринках держави, говориться у повідомленні.

Угоду про двосторонні відносини з цього приводу підписали виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко та голова Держспоживстандарту Лариса Лосюк.

Реклама:

Головну увагу фахівці відомств зосередять на розкритті та припиненні порушень у сфері якості нафтопродуктів та продовольчих товарів. Сторони оперативно обмінюватимуться інформацією, на підставі якої прийматимуть рішення відповідно до компетенції.

Зокрема, якщо Держспоживстандарт притягатиме підприємців до відповідальності безпосередньо за виготовлення та реалізацію неякісної продукції, то Комітет, у свою чергу, - за отримання недобросовісними підприємцями неправомірних переваг у конкуренції внаслідок таких дій.

Відповідно до нових вимог конкуренційного законодавства, ухвалених Верховною Радою, штраф за недобросовісну конкуренцію відтепер становитиме до 5% річного доходу, а не 3% як раніше.

У рамках співпраці, до якої будуть залучені також і регіональні підрозділи відомств, надаватиметься взаємна методична допомога щодо посилення контролю за діяльністю суб’єктів господарювання. Фахівці установ працюватимуть над удосконаленням законодавства щодо захисту прав підприємців та споживачів від недобросовісної конкуренції. Регулярно проводитимуться спільні конференції, семінари, "круглі столи".

"Під час перевірки в минулому році трьох тисяч товарних ринків було зафіксовано, що 90% продукції, на превеликий жаль, були неякісними та небезпечними. Тому, сподіваюся, що започаткована нами співпраця дасть якісно-новий поштовх, а наші спільні дії будуть спрямовані на те, щоб неякісної продукції на ринках було якомога менше, і, йдучи в магазин чи торговельну мережу, ми були впевнені, що купуємо якісні та безпечні товари", - зазначила, коментуючи укладення угоди, Лариса Лосюк.

Зі свого боку, Олександр Мельниченко підкреслив: "Антимонопольний комітет надає виключне значення такій співпраці. Адже наші два комітети є регуляторами в галузях, які торкаються життя і великого, і малого, і середнього бізнесу, так і кожного українця. Наша спільна мета - подолати проблеми, які існують через неналежну якість товарів, робіт і послуг, особливо у сферах пального та продуктів харчування. І вже зараз ми працюємо над створенням міжвідомчої робочої групи. Сподіваюся, що наша плідна співпраця принесе конкретні результати, які відчує кожна українська родина".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: