S&P прогнозує швидке відновлення економіки. В 2010.

П'ятниця, 6 березня 2009, 11:45

Економіка України може відновитися "досить швидко" наступного року завдяки експорту після різкого падіння ВВП 2009 році, вважає провідний аналітик із суверенних кредитних рейтингів по Росії, Казахстану й України рейтингового агентства Standard & Рооr's (S&P) Френк Гілл.

За його словами, зростання ВВП України 2010 року складе 4,5%, хоча цього року очікується скорочення економіки на 12%.

"Ми бачимо потенціал досить швидкого відновлення економіки наступного року, - заявив Гілл у телефонному інтерв'ю агентству Bloomberg. - Однак прогноз залишається дуже невизначеним, і залежить від зовнішнього попиту на метали, а також від цін на них". Він відзначає руйнацію всіх галузей економіки, що залишилися у спадок від радянських часів, а також жорстку політичну боротьбу.

"Україна стикається з потрясіннями, що нанесли би збиток будь-якій економіці, - відзначив Гілл. - Ціни на хімічну продукцію і сталь різко впали останнім часом, при цьому ціни на імпортні товари ростуть у зв'язку з підвищенням тарифних ставок на газ і знецінюванням національної валюти. У той же час, несприятливим для України фактором є політична невизначеність".

Реклама:

S&P знизило 25 лютого суверенний рейтинг України до рівня "CCC+", відзначивши зростання ризиків невиконання умов угоди між Україною і МВФ про надання стабілізаційного кредиту унаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коректувань бюджету і реформування банківської системи до президентських виборів у січні 2010 року. Цей рейтинг на сім ступенів нижче інвестиційного рівня, і є найнижчим серед європейських країн. Прогноз рейтингів залишився "негативним".

"Незрозуміло, наскільки серйозним є прагнення української сторони виконувати програму МВФ, - відзначає Гілл. - Борг уряду є досить низьким, хоча і швидко зростає, однак готовність сплачувати борг залишається під сумнівом".

Згідно з прогнозом S&P, курс гривні і далі падатиме. За останні шість місяців українська валюта знецінилася вже більш ніж на 40% до долара США.

"Знецінювання гривні буде сприяти подальшому погіршенню якості активів банків, і це, в остаточному підсумку, призведе до збільшення рівня держборгу, оскільки уряд України буде змушений вживати заходів для рекапіталізації українських банків", - відзначає Гілл.

Подальше "послаблення курсу гривні підвищує ризик дефолтів банків і корпорацій", вважає експерт. У той же час "у довгостроковій перспективі це допоможе економіці стати більш конкурентноздатною", - відзначає він.

Згідно з прогнозом S&P, дефіцит платіжного балансу України скоротиться до 2% ВВП до кінця 2009 року в порівнянні з 6,7% 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!