Нацбанк визначив "обраних" позичальників

П'ятниця, 6 березня 2009, 10:26
НБУ визначив категорії позичальників, яким він готовий продавати валюту за пільговим курсом, в першу чергу.

У розпорядженні видання "Дело" опинився лист Нацбанку, в якому регулятор визначає порядок формування реєстру позичальників-фізичних осіб.

Тільки позичальники, включені до реєстру, можуть розраховувати на покупку доларів для погашення кредитів за пільговим курсом.

Насамперед НБУ рекомендує включати в цей список тих клієнтів, які є годувальником сім'ї і мають позитивну кредитну історію.

Крім того, пріоритет в потраплянні до реєстру мають чотири категорії позичальників: ті, хто купував в кредит квартиру, брав позики на лікування, навчання або на розвиток малого бізнесу (але не більше 50 тисяч доларів).

У той же час в "рекомендаційному" списку НБУ немає клієнтів, які брали кредити на купівлю автомобілів або на ремонт житла.

На думку банкірів, цей лист не варто сприймати як бажання Нацбанку обмежити обсяги продажу валюти позичальників за пільговим курсом - регулятор може собі дозволити витратити 400-500 мільйонів доларів на місяць на такі інтервенції.

Учасники ринку вважають, що таким чином НБУ намагається позбавити можливості спекулянтів купувати валюту за пільговим курсом, а також підтримати, в першу чергу, найменш соціально захищених позичальників.

У той же час інші фінансисти не виключають, що НБУ таким чином намагається відсікти частину клієнтів, які намагалися купити валюту за заниженим курсом для її подальшого перепродажу.

"Під цю дудку (валютні аукціони) багато не дуже чесних людей намагалися купити валюту", - говорить начальник управління іпотечного кредитування банку "Фінанси та Кредит" Ігор Шевченко.

Банкіри вважають, що тепер кількість документів, необхідних для потрапляння до реєстру, збільшиться і "випадкових людей" в ньому стане менше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!