Держмито при оформленні спадщини зменшили до 34 гривень

Четвер, 5 березня 2009, 22:48
Державне мито за нотаріальні дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину буде різко знижене і складе 2 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або 34 грн.

Таку поправку до Декрету Кабінету міністрів "Про державне мито" внесла Верховна Рада в четвер 256 голосами при необхідних 226, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як уточнив спікер Володимир Литвин, ця норма набуде чинності з 1 січня 2010 року.

На даний час таке мито складає 0,5% суми спадщини і лише у випадку спадщини земельної частки (паю) - 0,1%.

Як пояснив голова комітету з питань митної і податкової політики Сергій Терьохін, новий закон ліквідує неправильную практику, коли ставка мита встановлювалася в розмірах від суми спадщини, а буде лише компенсувати витрати на нотаріальні дії.

Він також нагадав, що найближчим часом такі дії зможуть проводити не тільки державні нотаріуси, тому збереження необгрунтовано високих мит втрачає будь-який сенс.

Крім того Верховна Рада розглянула ще три подібних законопроектів про обмеження максимального розміру держмита.

Зокрема, за основу була взята поправка до Декрету Кабміну про встановлення збору за державну реєстрацію майнового права на нерухоме майно та обмеження цього права на рівні 0,5 неоподоткованих мінімуммів доходів громадян.

Депутати також ухвалили в першому читанні обмеження держмита при випуску цінних паперів п'ятикратним розміром мінімальної заробітної плати, яка сьогодні складає - 0,1% номінальної вартості випуску.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: