Тимошенко надуває бюджет газом?

Четвер, 5 березня 2009, 10:46
Уряд настільки довіряє виконанню річного плану доходів держбюджету, що готовий збільшити його ще на 7,7 млрд. грн.

Кабінет міністрів запропонував направити 6,1 млрд. грн. на компенсацію НАК "Нафтогаз України" різниці в цінах закупівлі імпортного газу і його продажу бюджетним та комунальним установам, а 1,6 млрд. грн. - на видобуток нафти і газу, пише видання "Комерсант-Україна".

У середу Верховна рада оприлюднила законопроект Кабміну "Про внесення змін до закону "Про держбюджет на 2009 рік", згідно з яким доходи і видатки бюджету планується збільшити на 7,73 млрд. грн. - до 246,661 млрд. грн. і 275,096 млрд. грн. відповідно.

З них левову частку - 6,111 млрд. грн. - Кабмін направить на компенсацію різниці в цінах закупівлі імпортного газу НАК "Нафтогаз України" і його реалізації комунальним та бюджетним установам.

З огляду на те, що вартість газу для підприємств теплокомуненерго планується залишити незмінною (593,45 грн. за тисячу кубометрів), компенсація повинна скласти 6,94 млрд. грн., а не 1613 млрд. грн., як закладено в бюджеті.

Обсяг покриття різниці при поставках газу бюджетним установам, які купують газ по 2025,25 грн. замість запланованих 1273 грн., складе 784,61 млн. грн. Поправки розроблені на вимогу Ради національної безпеки і оборони, висунутого 11 лютого.

Ще 1619 млрд. грн. уряд планує витратити на "активізацію розвідки і збільшення видобутку власних енергоносіїв" - нафти і газу.

Фінансуватися нова бюджетна програма буде за рахунок введення цільової надбавки до вартості реалізації нафтопродуктів для всіх споживачів (1058 млрд. грн.) і надбавки до тарифу на газ для бюджетних установ і промислових підприємств (560,84 млн. грн.).

Ще місяць тому прем'єр-міністр Юлія Тимошенко кошти від надбавки обіцяла направити на здешевлення відсотків за кредитами для енергозберігаючих проектів.

Головним джерелом компенсації НАК "Нафтогаз України" стане сума "не менш ніж в 5,5 млрд грн", яку Кабмін очікує отримати від Держмитниці за рахунок збільшення відрахувань ПДВ при митному оформленні газу, ввезеного на територію України "у минулих періодах".

Ще 200 млн. грн. ПДВ повинна зібрати Державна податкова адміністрація, а 411,28 млн. грн. як податковий борг і розстрочку зі сплати податку на прибуток перерахує НАК.

Член комітету Верховної ради з питань бюджету Олександр Черноволенко (Наша Україна-Народна самооборона) упевнений, що коаліція зобов'язана підтримати зміни до бюджету, тим більше, що вже знайдені джерела покриття витрат.

"Це дозволить розрахуватися з боргами НАК, а з іншого боку - планувати інвестиції у виробництво. Джерела реальні закладено, адже растаможенний газ - реально існуючий газ", - говорить депутат.

Втім, експерти називають ці джерела сумнівними. Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин відзначає, що юридично ситуація з растаможенним газом ще не розв'язалася, тому планувати відрахування ПДВ не варто.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!