Соколовський заявляє про нестачу коштів в "Нафтогазу" для розрахунків

Середа, 4 березня 2009, 18:33
Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявляє про нестачу коштів у Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" для проведення розрахунків з російським "Газпромом" за поставлений у лютому природний газ.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента, передає агентство "Українські новини". 

Зі слів Соколовського, у лютому Україна імпортувала 1 млрд. куб. м російського газу, хоча в контракті було передбачено імпорт обсягом 2 млрд. куб. м.

"Тому, відповідно до контрактів, Україна за спожитий газ мала б заплатити 720 млн. доларів за принципом "бери або плати", - сказав він.

За інформацією Соколовського, таких коштів у НАКу немає, і, за наявною інформацією, компанія змогла акумулювати тільки 300 млн. доларів, чого не вистачає навіть на оплату фактично спожитого газу - 360 млн. доларів.

Реклама:

"Водночас Кабінет Міністрів винайшов можливість примусити НАК "Нафтогаз" перерахувати Митниці в останній день лютого 1,5 млрд. гривень, за рахунок чого, власне, і звітував про виконання бюджету", - додав Соколовський.

Він також зазначив, що укладення чітких, прозорих і зрозумілих контрактів не призвело б до того, що Державна митна служба була змушена порушувати закон, розмитнюючи транзитний газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!