"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Метзаводи вимагають знизити ціни на феросплави в Україні

Середа, 4 березня 2009, 10:21
Металургійні підприємства України вимагають від виробників феросплавів знизити вартість продукції на внутрішньому ринку.

Ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку феросплавів обговорили на спільній нараді у вівторок у Міністерстві промислової політики, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

В іншому випадку металурги погрожують збільшити імпорт необхідних для металургійних процесів сплавів, а також звернутися до Антимонопольного комітету (АМКУ) з проханням порушити розслідування за ознаками змови з метою штучного завищення цін на внутрішньому ринку.

Генеральний директор "УкрМет" Дмитро Білокур, в свою чергу, зазначив, що на цей час ціни на вітчизняні феросплави на внутрішньому ринку значно перевищують світові.

Так, зокрема, за результатами аналізу, проведеного асоціацією "УкрМет", рівень цін на ферросілікомарганець на ринку ЄС у січні 2009 року становив 700-750 євро/тонна, на ринку Південно-Східної Азії - близько 1400 євро/тонна, а в Україні вітчизняні виробники пропонували аналогічний товар по 1700 євро/тонна.

Голова правління Стахановського заводу феросплавів (СЗФ) Олександр Дубінін відзначив складність ситуації на феросплавних підприємствах, зокрема несвоєчасне відшкодування ПДВ експортерам, завищені тарифи на електроенергію, а також скорочення виробництва до 40-50% у порівнянні з попередніми роками.

Технічний директор Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ) Євген Лапін додав, що на цей час через зниження попиту на підприємстві працюють тільки 6 печей з 15, виробництво скоротилося до 30 тис. тонн феросплавів на місяць і в найближчій перспективі залишиться на цьому рівні.

Виконавчий директор "УкрФА" Сергій Кудрявцев відзначив, що внаслідок кризи підприємства феросплавної галузі опинилися у важкому фінансово-економічному становищі, однак на них збережені робочі місця і рівень зарплат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: