Держава отримає "контроль" над проблемними банками

Середа, 4 березня 2009, 10:09
Держава висунула проблемним банкам жорсткі умови їх рекапіталізації: обов'язкове введення тимчасової адміністрації НБУ і покупка не менше 50% +1 акції банку Мінфіном самостійно або разом з новим інвестором.

Тепер продаж банку державі не буде сприйматися вкладниками як стабілізуючии чинник, пише видання "Комерсант-Україна".

Оприлюднена Кабінетом міністрів постанова, якою змінено "Порядок участі держави в капіталізації банку", зовсім не спростила процес входження держави до капіталу банків.

Кабмін погодився купувати лише акції банків з тимчасовою адміністрацією, зареєстрованих у формі ВАТ або реорганізованих у ВАТ в процесі капіталізації.

До сих пір рекапіталізація могла проходити на прохання тимчасового адміністратора або акціонерів. Уряд порушив і свою обіцянку купувати не лише контрольні, але й міноритарні пакети акцій банків.

Поки що на гроші бюджету можуть розраховувати лише п'ять банків з дев'яти з тимчасовою адміністрацією: відкритими акціонерними товариствами є "Національний кредит", "Надра", "Київ", "Причорномор'я" та "Трансбанк".

"Укрпромбанк" та "Західінкомбанк" - товариства з обмеженою відповідальністю, а "Промінвестбанк", з якого тимчасову адміністрацію виведуть 9 березня, і "Одеса-банк" - закриті акціонерні товариства.

Поки тільки "Західінкомбанк" офіційно заявив про готовність продати акції державі. Можливими інвесторами в банку назвали своїх вкладників. Але першим на рекапіталізацію погодився "Родовід Банк". В "Родовід Банку" поки не знають, коли у них з'явиться адміністрація.

"Питання про введення тимчасової адміністрації, терміни і умови знаходиться поза компетенцією банків, а вирішується виключно Нацбанком. Планується передати державі не менше 50% +1 акції" Родовід Банку", а групі Istil - не менше 25% +1 акції", - повідомили в прес-службі банку.

Таким чином, у власників в сумі не буде навіть блокуючого пакету.

Банкіри говорять, що новий підхід буде означати втрату контролю над банком з боку старих власників.

"Акціонерам доведеться розлучитися з контролем. Разом з покупкою 50% у держави повинні бути людські ресурси для управління банком. Не думаю, що вони є в Мінфіну. Тому ефективніше залучати державу разом з іншим інвестором, який також буде ризикувати своїми грошима", - відзначає голова правління "Альфа-банку" Андрій Волков.

Вимога про наявність тимчасової адміністрації для рекапіталізації експерти оцінюють негативно.

"Добре, що держава входить і є гарантії, що банк відновить роботу. Але для вкладників це погано, тому що разом з адміністрацією вводиться мораторій на задоволення їхніх вимог. Держава повинна проводити рекапіталізацію банків, якщо цього потребують акціонери, але не разом з тимчасовою адміністрацією", - упевнений голова правління банку" Хрещатик "Дмитро Гриджук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: