"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світові фондові ринки обвалили американські страховики

Середа, 4 березня 2009, 10:06
Акції на світових фондових ринках знову продемонстрували значне падіння через новини про труднощі великих фінансових установ в США та Великобританії.

Про це повідомляє Радіо "Свобода".

На біржі Токіо акції впали до найнижчого рівня за чверть століття. Слідом за Токіо пішли й інші азійські ринки. Причина - дані з США й Британії.

В Нью-Йорку індекс Dow Jones у понеділок закрився на мінімальній за 12 років позначці, а в Лондоні індекс FTSEurofirst зупинився за кілька пунктів від історично найнижчого свого показника.

До цього спричинилися дві вістки, зокрема повідомлення, що одна з найбільших страхових компаній у США, AIG, зазнала найтяжчої у фінансовій історії Сполучених Штатів квартальної втрати в більш як 60 мільярдів доларів. Загальні її втрати за минулий рік перевищують 100 мільярдів.

Урядові США довелося втрутитися вже вдруге, щоб порятувати компанію від краху, надавши їй цього разу близько 30 мільярдів доларів.

Фінансовий аналітик Арт Гоґан в інтерв'ю агентству Reuters пояснює: "AIG нагадала нам, що багатьом фінансовим установам потрібно більше грошей. Їм потрібно більше капіталу, щоб не розоритися. AIG потребує ще 30 мільярдів лише для того, щоб утриматися на плаву, перш ніж цю компанію поділять на багато частин і, сподіваймося, розпродадуть".

Постійні проблеми цієї компанії вважають досить значними, щоб дестабілізувати нестійку фінансову систему США, на яку ще не вплинув урядовий пакет стимулів у 800 мільярдів доларів.

Тому Вашингтон і вжив заходів, повідомив речник Білого дому Роберт Ґіббз: "Ми зосередилися на кроках, необхідних для реструктуризування AIG, щоб нарешті ця компанія не створювала такої системної загрози, як зараз".

 Тому, за його словами, дії американського уряду на її порятунок були "критично важливими".

На іншому боці Атлантики погана вістка прийшла з Лондона: найбільший банк Європи, британський HSBC, минулого року зазнав скорочення прибутків на 70 відсотків і тепер хоче випустити нові акції, щоб здобути близько 18 мільярдів доларів капіталу, необхідного для роботи.

Ці дві події наводять інвесторів на думку, що економічні умови в світі погіршуються швидше, ніж вважали.

 

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!