"Регіонам" сподобалась ініціатива Тимошенко щодо імпортного збору

Вівторок, 31 березня 2009, 19:18

Народний депутат від Партії регіонів Ірина Акімова позитивно оцінює пропозицію Кабінету міністрів замість 13% надбавки до ставок ввізних мит ввести додатковий імпортний збір, оскільки така зміна зніме можливі претензії Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це вона заявила в коментарі агентству "УНІАН".

За її словами, додатковий імпортний збір, на відміну від 13% надбавки до мита на імпорт, розглядається міжнародними організаціями як внутрішній податковий захід і тому знімає ряд гострих суперечностей між нами і СОТ, які існують у разі дії імпортної надбавки.

При цьому вона зазначила, що і перший, і другий заходи все ж таки носять протекціоністський характер.

Реклама:

"У питаннях протекціонізму можна сперечатися. Є ряд аргументів, коли в умовах проблем з торговим сальдо треба приймати легкі протекціоністські заходи. Проте ліберальні економісти, до яких я себе відношу, вважають, що протекціоністські заходи працюють погано і викликають дзеркальну реакцію", - сказала Акімова.

Разом з тим, негативною стороною запропонованого Кабміном законопроекту, за її словами, є те, що процедура встановлення імпортного збору перебуватиме в компетенції Кабінету міністрів.

На думку Акімової, за нинішніх умов в Україні віддавати подібні питання на розгляд уряду безрозсудно.

Як повідомлялося, наприкінці лютого президент підписав закон про запровадження тимчасового додаткового мита у розмірі 13% на імпортні товари.

Пізніше мито було скасовано для всіх імпортних товарів, окрім холодильників та авто.

За заявою прем`єр-міністра Юлії Тимошенко, дія 13-процентної надбавки порушує вимоги СОТ і може викликати заходи у відповідь з боку імпортерів української продукції.

Кабінет міністрів пропонує замінити введення тимчасової 13% надбавки до ставок ввізних мит на деякі імпортні товари додатковим тимчасовим імпортним збором.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: