"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко виступає за посилення валютного регулювання

Вівторок, 31 березня 2009, 14:46

Дії Національного банку щодо зближення різних обмінних курсів не призвели до ефективного результату.

Про це заявив у вівторок голова Ради НБУ Петро Порошенко на зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації в Києві, пише видання "Дело".

Порошенко підкреслив, що запропоновані НБУ положення меморандуму МВФ про необхідність єдиного валютного курсу залишаються актуальними і вимагають виконання.

"Ми не можемо від цього відійти. Разом з тим я вважаю, що якщо, припустимо (міжбанківський) ринок закрився на 8,2 грн /дол., це не означає, що НБУ повинен відразу коригувати свій офіційний курс і відразу його підтягувати . В таких умовах велика ймовірність виникнення ризику валютного ажіотажного попиту. Це суперечить прагненню до стабільності і прогнозованості валютної політики", - сказав Порошенко.

Він також зазначив, що вважає за можливе відхилення курсу на міжбанку на 1-2% від офіційного, встановленого НБУ.

Досягненню такого результату, на думку Порошенка, повинні сприяти абсолютно чіткі критерії доступу до валютних інтервенцій регулятора з боку комерційних банків.

Голова Ради НБУ наголосив також, що виступає проти хеджування валютних ризиків в умовах кризи.

"Індикатори за хеджинговими контрактами будуть дуже негативними, це буде збільшувати песимістичні очікування ринку і не захистить реального виробника. До того ж, жодна страхова компанія не покриє ці ризики (в умовах кризи)", - сказав Порошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: