На підтримку банків СНД потрібно 1-3% ВВП

Вівторок, 31 березня 2009, 11:51

Для підтримки банківського сектора країн СНД в цілях капіталізації банків потрібно виділення коштів розміром від 1 до 3% ВВП.

Про це заявив віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, відкриваючи зустріч міністрів фінансів, економік і глав ЦБ СНД, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У наших країнах підтримка банківського сектора вимагає від 1 до 3% ВВП", - сказав він.

Кудрін відзначив, що ця оцінка заснована на вивченні ситуації в усьому регіоні.

"Нам, швидше за все, не уникнути цього (виділення коштів для капіталізації банківського сектору)", - вважає голова Мінфіну РФ.

Він зазначив, що фінансова криза, перейшовши в економіку, викличе необхідність пролонгації багатьох корпоративних кредитів.

"Ми очікуємо зростання поганих кредитів до 10%", - сказав він, відзначивши, що це прогнозна величина, але заходи капіталізації банківського сектора необхідно прийняти.

Кудрін нагадав, що на цей час в усьому світі обговорюються заходи розчистки банківських балансів. Різні країни йдуть різними шляхами. Зокрема, США мають намір створити банк "поганих" активів, а Європа капіталізує банки, щоб вони самі працювали з такими активами.

За словами Кудріна, в Німеччині та Великобританії за останні 1,5-2 місяці значна кількість банків (понад 50%) перейшли в руки держави.

 Чиновники, за словами голови Мінфіну РФ, не можуть взяти на себе вивчення ризиків окремих підприємств, таку роботу повинні проводити банки.

При цьому Кудрін підкреслив, що без кредитування реального сектору економіки не почнеться відновлення зростання ВВП.

Кудрін також відзначив, що середнє зростання економік країн СНД в 2009 році складе від 0 до 3%.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: