Євро прискорить стабілізацію східноєвропейської економіки

Понеділок, 30 березня 2009, 14:48

Входження в зону євро допоможе стабілізувати нестійку східноєвропейських економіку, однак не все так просто.

Про це повідомляє видання "Дело" з посиланням на BusinessWeek.

Поточний режим і мінливість валютних курсів послужили причиною кризи ліквідності в східноєвропейському регіоні, але якщо Східна Європа приєднається до єврозони, то тим самим прискориться її вихід з кризи, пише видання "Дело".

Тим не менш, входження Східної Європи в зону євро несе в собі певний ризик. Це означає, що політика процентних та облікових ставок буде повною мірою застосована і до держав регіону.

Беручи до уваги поточні процентні ставки, це потягне за собою значне зниження процентних ставок у центробанках Східної Європи.

Першим кроком з прийняття євро повинно бути впровадження в регіоні Європейського механізму валютних курсів (ERM-2), що зазвичай триває близько 30 місяців.

Після цього Європейський Центробанк і Центробанк відповідної держави повинні переконатися в тому, що коливання валюти складають не більше 15% за поточним курсом.

Для остаточного введення євро, держава повинна відповідати Маастріхтським критеріям, які включають в себе певний рівень інфляції, дефіциту бюджету, довгострокових процентних ставок і нестійкість валютного курсу.

Перспективи відповідності цим критеріям змінюються в залежності від кожної конкретної держави, що і визначає інтервал часу, необхідний для входження в зону євро.

Ще в серпні 2008 року, прагнення відповідати Маастріхтським критеріями не було пріоритетним у політиці більшості держав регіону. Однак усе змінилося з падінням східноєвропейських національних валют.

Уряди "виявили", що державна валюта знецінилися настільки, що це стало становити загрозу як для стану місцевої економіки так і для політичної життєздатності. Стабілізація валюти "несподівано" стала одним з найбільш пріоритетних завдань, зазначає іноземне видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!