"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко каже, що у кризи в Україні "важко вигадати фокус"

Понеділок, 30 березня 2009, 12:24
Президент Віктор Ющенко не вважає кризу в Україні настільки глибокою і "драматичною", щоб відокремлювати її від європейського чи світового контексту.

"Я не поділяю думки, що криза в Україні є настільки глибокою, що її можна відокремити від європейського чи навіть світового контексту", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело" та чеському виданню "Господарчі новини" під час візиту до Чехії минулого тижня.

"У чому вона (криза) у нас проявляється насамперед? В експорті: у галузях металургії, хімії, машинобудування. Протягом січня-лютого експорт знизився на 30%. Це, звичайно, чимало, але, наскільки мені відомо, в Росії він знизився на 40, а в Японії навіть на 54%. Подібна ситуація і в інших країнах", - сказав президент.

"Таким чином, я не думаю, що українська криза - це щось специфічне чи драматичне, як це подають деякі коментатори", - наголосив Ющенко.

Він запропонував подивитись "на українську кризу з економічної точки зору".

Реклама:

"Вона призвела до того, що зараз, наприклад, ми маємо позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. До кінця року це буде близько 1,5-2 мільярдів доларів, хоча минулого року ми мали від'ємне сальдо у 18 мільярдів доларів. Приблизно на третину знизився також імпорт, хоча, наприклад, у Швеції рівень падіння склав 70%", - сказав президент.

"2008 рік був вершиною наших зобов'язань, які, за закордонними експертними оцінками, становили 28 мільярдів доларів. 20 мільярдів з того складали валютні резерви. До кінця року наші валютні резерви будуть перевищувати 26 мільярдів (якщо я додам 12 мільярдів від МВФ до залишків 14 мільярдів після оплати боргів за кордоном)", - додав Ющенко.

На запитання щодо мікроекономічної ситуації, зупинки підприємств і невиплат зарплат, президент сказав: "Знову ж таки, візьміть деякі цифри. За останні три роки ми створили мільйон робочих місць. Це мало позитивний вплив і в тому розумінні, що до нас почало приїжджати більше людей, ніж їх виїжджало в пошуках роботи за кордон".

"Відповідно до офіційних даних, борги по зарплаті становлять 1,5 мільярда гривень. У січні вони зросли на 30%. Коли зростає економіка, краще вирішуються всі інші проблеми. Коли вона йде униз, важко вигадати якийсь фокус", - зазначив Ющенко.

"Найкращою відповіддю на запитання, як уникнути ще більших потрясінь, є протикризовий пакет. Його складовою частиною була місія Міжнародного валютного фонду, яка у нас працювала в лютому. Вона, однак, не дійшла згоди з урядом по трьох позиціях: реальність бюджету, заборгованість пенсійного фонду, збалансування цін на газ", - зазначив президент.

Він зазначив, що "зробив все, щоб місія завершила свою роботу успішно, а уряд взяв на себе відповідні зобов'язання - ми повинні це зробити не для МВФ, а для того, щоб був порядок".

"І попри те, що у нас є рік президентських виборів, що є не найкращим періодом для реалізації реального бюджету, соціальних та інших реформ. Але без цього ми не просунемось уперед. Сподіваюсь, що ми проведемо через парламент проекти чотирьох основних законів, щоб гармонізувати бюджет на цей рік", - сказав Ющенко.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!