Економіка США намацала "дно"?

Понеділок, 30 березня 2009, 11:09

Економісти не очікують виходу американської економіки на траєкторію зростання, однак визначають при цьому деякі позитивні економічні новини.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

У лютому трохи зросли споживчі витрати в США. Піднявся, згідно з опитуванням Мічіганського університету, рівень споживчої довіри. Ринок житла демонструє ознаки стабілізації.

У ході зустрічі в п'ятницю з президентом Бараком Обамою керівники 15 найбільших банків також висловили обережний оптимізм, що спад досяг дна, повідомляють джерела The Wall Street Journal.

"Все більше фактів підтримують точку зору оптимістів, що мене дивує, - сказав економіст Northwestern University та член National Bureau of Economic Research, який визначає цикли в економіці, Роберг Гордон. - Я був у таборі песимістів, поки не розібрався в ситуації".

Зокрема, він вказує на стабілізацію кількості нових заявок на одержання допомоги з безробіття. У колишніх рецесіях цей показник сягав максимуму приблизно за 4 тижні до проходження економікою нижньої точки спаду.

У той же час перехід економіки до зростання ще не означає пожвавлення, з огляду на досягнутий рівень безробіття у 8,1% і небезпеки його зростання до 10% до кінця року.

"Ми пройшли період, коли всі показники летіли вниз, і це гарна новина. Це, можливо, і не поворотня точка, але ми вже десь поблизу", - вважає головний економіст Economic Outlook Group Бернард Баумол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: