Уряд "виконує бюджет" напівправдою і фіскальним тиском?

Вівторок, 3 березня 2009, 17:53 -
Народний депутат Микола Азаров критикує уряд за бюджетну політику.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби депутата Партії Регіонів Миколи Азарова

"Якщо в січні 2009 року надходження загального фонду держбюджету істотно відставали від запланованого в бюджетному розписы, то Державне казначейство помпезно заявляло про перевиконання Держбюджету з урахуванням спеціального фонду",- йдеться в прес-релізі.

У лютому 2009 року надходження до спеціального фонду настільки відстали від плану, що призвели до невиконання Державного бюджету в цілому. Тому уряд інформує тільки про виконання загального фонду Держбюджету, говориться в повідомленні.

Азаров наголошує, що за результатами січня-лютого 2009 року виконання планових показників надходжень до загального фонду бюджету становить лише 95%, недовиконання плану склало 1 млрд. 147 млн.грн.

За перші два місяці 2009 року до загального фонду держбюджету надійшло на 3 млрд. 794 млн.грн. менше, ніж за аналогічний період минулого року. З них: ДПА України зменшила платежі на 1,6 млрд.грн., Державна митна служба - на 2,4 млрд.грн., аргументує народний депутат.

"Залишається загадкою як в таких умовах податкова служба перевиконала планові показники надходжень до загального фонду держбюджету на 6,7%", - говорить він.

Реклама:

Як і в січні, виконання бюджету було "забезпечене" в останні два дні лютого. Зокрема, за останні два банківських дні (26 і 27 лютого) до загального фонду держбюджету було зібрано 3 831,5 млн. грн. або 30,6% від фактичних надходжень в лютому.

Причому 87% цієї суми надійшло за рахунок податку на додану вартість:
- з вітчизняних товарів (збір) - 1,3 млрд.грн. (47,4% від надходжень лютого);
- з ввезених товарів понад 2 млрд.грн. (36% надходжень лютого 2009 року).

При падінні промвиробництва протягом останніх 4 місяців 2008 року і в січні 2009 року, надходження до бюджету податку на прибуток підприємств демонструють невластиві для такої економічної ситуації динаміку, відзначається в повідомленні.

"За січень-лютий 2009 року надходження податку на прибуток зменшилися в порівнянні з торішнім рівнем лише на 11,7% (- 640,7 млн.грн.), при цьому планові показники перевищені на 10,4% (457,6 млн . грн.)", - заявляє Азаров.

Такі факти говорять про неприпустимість посилення податкового тиску на реальний сектор економіки, що в ситуації фінансово-економічної кризи призведе до поглиблення проблем в економіці, резюмує депутат ПР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: